50 let v plzeňském divadle a 180 inscenací. To je život dramaturgyně Marie Caltové

18. srpen 2024

Prakticky celý život Marie Caltové je spjat s plzeňským divadlem – je dcerou divadelní fotografky Věry Caltové. „Maminka v divadle nejen fotografovala, ale i žila. A tak jsem divadlo vyhledávala už v době, kdy ostatní děti chodily na houpačky,“ vzpomíná Marie Caltová.

Po studiích na Filosofické fakultě UK v Praze a krátkém působení ve Scénografickém ústavu nastoupila v říjnu roku 1968 jako lektorka činohry do Divadla J. K. Tyla v Plzni. Od února 1971 zastávala pozici dramaturgyně činohry. Až do konce června roku 2019 je jako dramaturgyně podepsána pod 180 inscenacemi plzeňské činohry.

Přátelila se a na profesionální úrovni spolupracovala s Miroslavem Horníčkem, Ladislavem Smočkem, Pavlem Kohoutem a dalšími významnými osobnostmi, podílela se na vzniku všech komedií Antonína Procházky.

Marie Caltová patří mezi mimořádné osobnosti západočeské kultury. V roce 2010 obdržela Cenu Vendelína Budila za významný umělecký přínos v oblasti činoherního divadla, v roce 2014 Poděkování ministrakultury ČR. Je držitelkou Umělecké ceny města Plzně za rok 2017 v kategorii Cena za celoživotní dílo.

Poslechněte si, proč jí nikdo neřekne jinak než Mášo, nebo jaká byla v divadle práce za normalizace.

Spustit audio