Bývalý disident, novinář a spisovatel Ivan Binar obdržel plzeňskou Cenu 1. června

3. červen 2016

Plzeňskou Cenu 1. června letos převzal signatář Charty 77, novinář a spisovatel Ivan Binar. Za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie mu byla předána na slavnostním zasedání Zastupitelstva města Plzně. Navrhl ji pro něj náměstek Petr Náhlík a převzal ji z rukou primátora Martina Zrzaveckého.

Cenu 1. června přijal Ivan Binar velmi skromně. „Bylo to nenadálé, nečekal jsem to, překvapilo mě to a velice potěšilo," řekl po slavnostním předání oceněný laureát, který v 70. letech strávil sedm měsíců ve vězení na Borech.

Odsouzený byl tehdy za pobuřování a nepřátelství k socialistickému společenskému zřízení. Svůj názor na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa prezentoval uveřejněním povídky Můj bratr Kain a ve své divadelní hře O hostu a rybě. Později podepsal Chartu 77, nuceně odešel do Rakouska a jako redaktor radia Svobodná Evropa informoval posluchače o tom, jak vypadá život ve svobodné zemi.

Byl také u pádu komunismu v roce 1989. S dnešní podobou demokratické země ale úplně spokojený není. „Demokracii bychom už měli, jenom ti demokrati nám chybí," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plzeň.

Čtěte také

Když 1. června 1953 vyšli v Plzni do ulic na protest proti měnové reformě komunistického režimu dělníci ze Škodovky, hrál si Ivan Binar s kamarády na válku. Dnes třiasedmdesátiletý novinář a dramatik původem z Opavy píše knihy, překládá a vzpomíná i na Plzeň.

„Vyšla mi tady první knížka, když jsem se vrátil z exilu, Kytovna umění. Kromě toho mi tu ještě vydali překlad skvělé novely od Horsta Bieneka, která se jmenuje Kobka," připomíná Binar. Jeho knížka Kilo jablek pro krále sloužila jako inspirace a předloha k inscenaci plzeňského Divadla Alfa.

Lidem, kteří se zasadili o prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod, uděluje Cenu 1. června město Plzeň od roku 1993.

Ivan Binar
autor: čer
Spustit audio