Cenu 1. června letos převzala novinářka Petruška Šustrová

2. červen 2006

Novinářka, komentátorka Lidových novin, překladatelka a scenáristka Petruška Šustrová převzala v Plzni prestižní ocenění města - Cenu 1. června. Ocenění uděluje Plzeň od roku 1993 jako připomínku událostí 1. června 1953, kdy se Plzeňané jako vůbec první vzepřeli komunistickému režimu po měnové reformě. Cena náleží lidem, kteří prosazují demokracii, svobodu a lidská práva a bojují proti nesvobodě a diktatuře.

Petruška Šustrová uvedla, že Cena 1. června má velký význam, je za ni vděčná a je vděčná i Plzni, že takovou cenu uděluje. Podle ní Cena 1. června připomíná, že i v nejtěžších podmínkách se lze drát o svobodu, lze se drát o svá práva, o svůj majetek, ale hlavně o to, že člověk nemá být utlačován. Cena, která je spojena s obhajobou svobody, je podle ní významná právě proto, že svoboda patří k hodnotám, které mají tu nejvyšší cenu.

Devětapadesátiletá Šustrová je signatářkou Charty 77 a byla i její mluvčí, prošla komunistickým vězněním a kvůli své angažovanosti nemohla za minulého režimu najít práci. Jako novinářka a překladatelka působí od roku 1992. Před listopadem 1989 psala pro samizdatový a exilový tisk. Teď mimo jiné pracuje na překladu knihy, pamětí čečenského lékaře, která by měla vyjít na podzim.

Logo

Šustrová je po novinářce Petře Procházkové teprve druhou ženou, která cenu dostala. Město ocenění poprvé udělilo v roce 1993 Pavlu Tigridovi, mezi laureáty jsou například z posledních let fotograf Jan Šibík, váleční zpravodajové Jaromír Štětina a Michal Kubal a Ivan Medek.

autor: kos
Spustit audio