To, co se z pocestného vyklubalo, punčochářka jistě nečekala

10. prosinec 2023

Děj strašidelné pověsti s dobrým koncem se měl odehrát kdysi dávno v samém centru města Plzně. Mělo se tak stát v Bezručově ulici v domě čp. 4, přičemž roli zde sehrála chudá punčochářka a tajemná postava…

Dveře v krásném portálu

Dnes tento dům poznáme zejména díky dřevěným dveřím zasazeným do krásného kamenného portálu a ceduli s nápisem Kulturní památka: „Tady v Bezručovce je to jeden z mála historických domů. Všechno kolem jsou činžáky z 19. a 20. století, ale tento dům je jeden z mála barokních. Dokonce má středověké gotické sklepy,“ popsal krátce stavbu předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

Na dvoře tohoto domu, kam vedly právě tyto dveře, nebo chcete-li vrata v portálu, žila dle pověsti v minulosti jakási punčochářka. „Být punčochářkou znamenalo, že byl člověk hodně chudý. Šlo o jednoduchou a špatně placenou práci. Punčochářky měly tedy sotva co jíst,“ řekl Houška.

Výhled z Bezručovy ulice na dům čp. 4 a také na bývalý františkánský klášter

Jednoho večera, kdy už bylo dávno po klekání a ulice města byly prázdné, zabouchal někdo na tato vrata. Punčochářka šla s podivem otevřít. Za nimi stál muž v černém roztrhaném kabátu s pobledlou a zarostlou tváří, zcela zničenou a ošlehanou větrem. „Venku navíc ještě pršelo, a tak se muž ženy zeptal, zda může dál, jelikož má hrozný hlad, je velice unavený a rád by si trochu odpočinul. Protože měla punčochářka dobré srdce, pozvala muže dál,“ popisoval pověst Lukáš Houška.

Jak tento příběh pokračuje dál si můžete poslechnout v přiložené reportáži. Uslyšíte mimo jiné i vyjádření etnologa Jana Pohunka z Národního muzea v Praze.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.