Děkuji učitelům základních a středních škol, připravují nám skvělé studenty

11. březen 2019

Držitel Ceny Wernera von Siemense v kategorii Nejlepší pedagogický pracovník připravuje mediky pro praktický život, věnuje se ale i hudbě. Naším hostem byl doc. MUDr. Mgr. Zbyněk Tonar, Ph.D z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty UK v Plzni.

Nejprve absolvoval pedagogickou fakultu a v posledním ročníku ho natolik zaujala medicína, že se plynule přesunul na fakultu lékařskou. A má možnost srovnání – tvrdí, že dnešní vysokoškolští studenti jsou daleko kritičtější a dovedou ohodnotit kvalitní výuku. Zbyněk Tonar je zastáncem názorného učení, mediky je nutné připravit na lékařskou praxi výukou založenou na důkazech, na tvrdých datech.

Počet přijatých studentů na medicíně bude v příštích letech růst

Zájem o studium medicíny neklesá. Rok co rok se na plzeňskou lékařskou fakultu hlásí až dvě tisícovky studentů, přijato bývá kolem 250. V dalších letech ale bude fakulta reagovat na nedostatek lékařů (a jejich častý odchod do ciziny) a do prvních ročníků bude přijímat až 300 uchazečů. Jde hlavně o to, aby byla při vyšším počtu studujících zachována kvalita výuky a maximální odbornost absolventů.

Cena Wernera von Siemense mě velice potěšila

Ocenění v kategorii Nejlepší pedagogický pracovník Ceny Wernera von Siemense docenta Tonara několik let míjelo. Tím více byl potěšen přízní poroty obsazené řadou jiných než pedagogických odborníků. Cenu lze brát i jako odměnu pro celou plzeňskou medicínu, její způsob výuky a metody práce se studenty jsou na skvělé úrovni.

Muzika mne baví. A studenti nechtějí, abych z kapely odešel, i když už dávno nestuduji.

Zbyněk Tonar je také aktivním muzikantem. Hraje na baskytaru ve formaci kytaristy a skladatele Petra Fremra PF Band. Kapela nedávno úspěšně bojovala i v naší rozhlasové Folkparádě (vysíláme v neděli ve 20 hodin). Navíc se pan docent pravidelně schází i s hudebně nadanými mediky – hraje totiž i ve skupině Corpus Calosum, která je studentskou kapelou plzeňské lékařské fakulty. Ačkoli už léta není studentem, odmítají ho spoluhráči ze sestavy kapely propustit…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.