Díky primáři Vladimíru Kozovi zachraňuje nadace i registr lidské životy dodnes

25. listopad 2016

Možnost léčby pomocí transplantace kostní dřeně od nepříbuzných dárců už dnes bereme jako téměř běžnou součást vyspělé medicíny. Zakladatelem unikátního projektu – Nadace pro transplantace kostní dřeně a Českého národního registru dárců byl primář hematologicko-onkologického oddělení Fakultní nemocnice v Plzni Vladimír Koza. Medicíně i nadaci se naplno věnoval až do roku 2012, kdy ve věku nedožitých 58 let podlehl vážné nemoci.

Vladimír Koza se narodil 4. července 1954 v Plzni. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Specializoval se na vnitřní lékařství a hematologii. Od roku 1979 působil na Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Plzeň. V roce 1991 zahájil program transplantací kostní dřeně a stal se tak jedním z průkopníků programu transplantací kostní dřeně v České republice.

V roce 1992 byl jedním ze zakladatelů Nadace pro transplantace kostní dřeně, která zřídila a začala financovat samostatnou organizaci Český národní registr dárců dřeně. Primářem samostatného Hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň se stal v roce 1994.

V roce 2005 byl prezidentem kongresu Evropské společnosti pro transplantace kostní dřeně, byl členem řady českých a zahraničních odborných společností, inspektorem Světové asociace dárců kostní dřeně a předsedou výboru pro podporu transplantačního programu východoevropských zemí při Evropské společnosti pro transplantace kostní dřeně.

Doc. Samuel Vokurka, Ph.D


Primář Koza byl pevným šéfem na svém místě. Vždycky jsem ho respektoval jako velkou autoritu. To, že se podařilo nadaci a registr vybudovat, je hlavně jeho zásluha. Dnes by to nebylo kvůli legislativě a dalším překážkám možné. Vladimír Koza byl v pravý čas na pravém místě. Jeho přínos medicíně a lidem nejen v České republice je navždy hmatatelný.

Na primáře Kozu dnes, téměř tři roky od jeho smrti, s úctou a respektem vzpomíná jeden z pokračovatelů jeho projektů, docent Samuel Vokurka z hematologicko-onkologické kliniky FN Plzeň, předseda správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně.


Když jsme byly malé, chodil tatínek z práce domů dřív. Měly jsme krásné dětství, hrál si s námi. Nezapomenu na jednu společnou příhodu. Tehdy mi bylo asi pět let. Večer nám promítal pohádky a my při nich usnuly. Když jsem se asi v jednu hodinu probudila, promítačka stále běžela, ale tatínek si už s nadšením promítal na zeď červené krvinky.Tak na svého tatínka vzpomíná jedna z dcer, Markéta Sobotová, dnes oční lékařka.

Svůj čas využil naplno – v medicíně i rodině

Od rána do večera na klinice, k tomu spousty práce s rozjezdem nadace a registru. I přesto si dokázal vytížený lékař najít čas na svoje nejbližší. Vladimír Koza byl ženatý a měl dvě dcery. Hrál si s nimi, jezdili na společné výlety.

Možná bylo záměrem osudu, Boha nebo vesmíru, že čas na život Vladimíra Kozy byl vymezený na tak krátkou dobu. Vladimír Koza zemřel po vážné nemoci 17. června 2012 ve věku 57 let. Čas a délka života jsou relativní pojmy.

Lékař Vladimír Koza ze sebe vydal maximum. Díky jeho pracovnímu úsilí a nadšení se podařilo rozjet a udržet solidární systém nepříbuzenského dárcovství a zachraňovat to nejcennější – lidské životy.

Nadace pro transplantace kostní dřeně

Nadace pro transplantace kostní dřeně v současnosti patří k největším a nejúspěšnějším nadacím v tuzemsku. Český národní registr dárců dřeně získal světově nejvyšší akreditace kvality WMDA (Světová asociace dárců dřen), EFI (Evropská federace pro imunogenetiku) a JACIE (Spojený akreditační výbor Mezinárodní společnosti pro buněčnou terapii a Evropské skupiny pro transplantace buněk a kostní dřeně EBMT), které všem, nejen dobrovolníkům v něm zapsaným, ale i zdravotníkům a samotným pacientům garantují nejvyšší záruky bezpečnosti a kvality zprostředkovaného transplantačního programu.

Obě organizace, jak nadace, tak registr, fungují díky primáři Kozovi přes dvacet let. Za dobu existence Českého národního registru a nadace pro transplantace kostní dřeně se podařilo zachránit tisíce lidských životů. Český národní registr dárců kostní dřeně v současné době eviduje přes 40 tisíc dobrovolných dárců.

Noví dobrovolní dárci jsou potřeba stále. Nepříbuzenské dárcovství je totiž možné jen do 35 let věku. Jak můžete pomoci, se dozvíte na stránkách Českého národního registru dárců dřeně.

Připomeňte si život a odkaz primáře Vladimíra Kozy

Vladimír Koza pomohl tisícům pacientů

Nadace pro transplantace kostní dřeně jako vzpomínku na svého zakladatele lékaře a primáře Vladimíra Kozu pořádá Benefiční večer. Nejen Vladimíru Kozovi a nadaci bude v pátek 29. května od 19 hodin patřit sál Divadla J. K. Tyla v Plzni.

V rámci večera vystoupí například Drum Band Františka Zemana, pěvecké sbory Canzona a Andílci, operní pěvkyně DJKT Radka Sehnoutková, West Live Clarinet Quartet, Hlasoplet, Marta Kubišová, Radka Fišarová. Celým večerem provede Antonín Procházka.

 
 

Vstupenky se dají zakoupit v předprodeji divadla a na portálu Plzeňské vstupenky.

Problematice solidarity v oblasti toho nejcennějšího, tedy zdraví, se budeme věnovat i v pořadu Co vás zajímá 23. dubna.

Pozvánka na Benefiční večer
autor: Pavel Halla
Spustit audio