Gene Vincent

Pověst jednoho z nejautentičtějších a nejpůsobivějších amerických představitelů rock & rollu 2. pol. 50. let 20. století si v průběhu své kariéry vydobyl Gene Vincent. Tehdy koncem 50. let měl pověst jednoho z nejdivočejších rock & rollerů, zanechával za sebou zpustošené šatny a hotely.

Světská sláva, polní tráva, praví stará moudrost. Jen v málokterém oboru lidské činnosti to platí tak, jako v populární hudbě. A to jak na domácí, tak na světové scéně.

Jen pár pamětníků nebo zasvěcenců si dnes vzpomene na Richarda Adama, Rudolfa Cortéze, někdejší velké pěvecké hvězdy v Československu nebo na Raye Acuffa či Buddy Hollyho, jména ve své době známá po celém světě.

Jedním z těchto polozapomenutých hudebníků je Gene Vincent, který by dnes oslavil 85. narozeniny. Jeho život nenáležel k těm nejšťastnějším. Na vojně, kde sloužil jako motocyklová spojka, absolvoval těžkou nehodu. Zlomená noha mu špatně srostla a kulhání se stalo poznávacím znamením jeho divokých jevištních show. Pobyt v nemocnici paradoxně poskytl Vincentovi skladbu Be-Bop-A-Lula, kterou koupil za 25 dolarů od spolupacienta.

Místní rozhlasový disc jockey, známý v kraji jako Sheriff Tex Davis začal písničku nejen propagovat, ale demo nahrávku poslal do gramofonové firmy Capitol, kde hledali nového Elvise Presleyho.

I když se hit dostal v r. 1956 jen na sedmé místo, Vincentovi zajistil větší množství koncertů a v průběhu doby se z písničky stal evergreen. Když John Lennon vydal v r. 1975 LP Rock and roll, skladba Be-Bop-A-Lula zde byla jako první. My si jí poslechneme v podání původního interpreta Gene Vincenta.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.