Geopark Barrandien vás provede stále živou minulostí Země

25. květen 2020

Na území dnešního Plzeňského a Středočeského kraje a také na území Prahy bývala za dávných dob mělká prvohorní moře plná prehistorických živočichů. V 19. století tuto oblast probádal a proslavil francouzský paleontolog Joachim Barrand. Dnes tato moře opět ožívají, díky projektu Národního geoparku Barrandien.

Geopark Barrandien bude rozlohou přes čtyři tisíce hektarů největším geoparkem České republiky. Na jeho území se nachází Chráněná krajinná oblast Český kras a několik přírodních parků. Najdeme tam i řadu světově významných geologických a paleontologických lokalit. Celkem asi 70 oblastí má mezinárodní význam.

Součástí vznikajícího geoparku Barrandien bude mimo jiné také Chráněná krajinná oblast Brdy a muzeum středních Brd ve Strašicích na Rokycansku. „CHKO Brdy je jedním z takových center, které vyplývá z geologických poměrů, protože okolo Brd najdete to nejstarší z Barrandienu vůbec, to znamená, že jsou tam přírodní výtvory, které vznikly už v neoproterozoiku, v té nejstarší stratigrafické jednotce. Najdeme tam slavné brdské kambrium plné fosilií, ordovik a málo se ví, že pod Brdy byly i karbonské pánve a pánvičky,“ vysvětlil ředitel Muzea Středních Brd ve Strašicích Martin Lang.

Na území Barrandienu bude fungovat celá řada návštěvnických center. „Geopark má celou řadu partnerů, například Plzeňský a Středočeský kraj, obce Jínce, Tetín nebo třeba Radnice. Projektu se účastní ale i další subjekty, jako je například Zoologická a botanická zahrada v Plzni nebo Západočeské muzeum. Návštěvnická centra budou vznikat i po dohodě s řediteli v Muzeu Českého krasu v Berouně, Muzeu T. G. Masaryka v Rakovníku a dalších vybraných lokalitách,“ řekl projektový manažer geoparku Barrandien Luboš Gardoň.

S badatelem Věnceslavem zpět v čase

Nebaví vás suchá geologická data a ztrácíte se v termínech? Nebojte se. Přestože se jedná o velmi vzdálenou historii planety Země, geoturistika v pojetí geoparku Barrandien bude zábavná pro všechny věkové kategorie. Na scénu totiž vstupuje postava inspirovaná Indiana Jonesem - badatel Brábek. Ten bude provázet návštěvníky ve všech návštěvnických centrech i dalších místech Barrandienu. „Je to postava, kterou vytvořil paleoartista Jan Sovák, jež se zabývá rekonstrukcemi fosilií. Na samém počátku nachází postava badatele Brábka v Koněprusích, což je součástí Barrandienu, stroj času a vydává se na cesty do minulosti. Loni vyšla první publikace, a letos se chystá další, tentokrát už v Devonských mořích,“ uvedl Luboš Gardoň.

Věnceslav Brábek a Dunkleosteus

Hlavním cílem geoparku je propagace geologických lokalit, výzkum, vzdělávání a popularizace, stejně jako jednotná propagace, rozvoj šetrné geoturistiky a celkově udržitelný rozvoj v území.

„Geopark nabízí ucelený pohled na celé území, které nabízí průřez celými prvohorami. Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a dalšími subjekty vytváříme propojení se stávající přírodou. Naší snahou je vysvětlit proč tady daní živočichové a rostliny žijí, protože je tady to podloží devonské. Příkladem může být i jeden z prvních regionálních produktů geoparku, kterým je levandulové údolí,“ popsal Luboš Gardoň.

Geopark Barrandien je nejen pro svou rozmanitost území, ale i pro příběh Joachima Barranda jedinečný. Podle Luboše Gardoně umožní geopark návštěvníkům symbolickou cestu do pravěku, jejímž prostřednictvím se budou moci vrátit do dětských let a v přírodě prožít něco, co jim připomene dobu dávno minulou.

autoři: Pavel Halla , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio