Hostouň kvůli občanskému zákoníku ruší zákaz chovu zvířat v bytových domech

30. leden 2014

Radnici v Hostouni na Domažlicku před časem došla trpělivost s nepořádnými majiteli psů a koček. Za desítky milionů korun opravila bytové domy, které zvířata znečišťují, a tak nájemníkům v městských bytech chování zvířat zakázala. Kvůli novému občanskému zákoníku ale musí zákaz zrušit.

Problém se týká především panelových bytových domů. Zvířata tu znečišťují veřejné prostranství, nové fasády, ale i společné domovní prostory, jak popisuje starosta Hostouně Miroslav Rauch z ČSSD.

„Lidé, kteří zvířata nemají, si samozřejmě čím dál víc stěžovali na sousedy, na chovatele. Když jsme veřejné prostory v našich bytech prošli, zhrozili jsme se, protože všude jsou zvířecí exkrementy. Máme nově opravené panelové domy za 25 milionů korun. A ty nové hezké fasády jsou označkované od psů,“ říká.

Chování některých majitelů zvířat se nelíbí také jednomu z obyvatelů bytových domů Martinu Švejdovi.

„Je to problém a je škoda, že je to jen pár jedinců, kteří to kazí ostatním, kteří jsou poctiví, čistotní. Já bych to neřešil symbolickou pokutou, ale nějakou pořádnou. A oni by si to snad zapamatovali, že by měli po psovi uklízet,“ tvrdí.

Město na problém reagovalo už v roce 2005, kdy se rozhodlo zvyšující se počet zvířat v městských bytech regulovat. „Takže jsme dali do nájemní smlouvy zákaz chovu psů a od října 2013 jsme zákaz rozšířili i na kočky a další domácí zvířata,“ vysvětluje starosta.

Podle něj město na přísném dodržování zákazu netrvalo, ale mělo potřebnou páku na problémové nájemníky. V lednu však začal platit nový občanský zákoník, který posílil práva nájemců, a tak zákaz chování zvířat už v nájemní smlouvě být nesmí.

„Víme o tomto opatření, takže větu o zákazu chovu vyndáme. Budeme muset upravit nájemní smlouvy, aby to bylo podle zákona,“ informuje Rauch.

Nepomáhají ani sáčky zadarmo

Více než dvacet let žije v jednom z bytových domů Radek Krýsl, sám je majitelem psa, přesto se mu volné pobíhání psů nebo jejich venčení bez dozoru nelíbí.

„Plno chovatelů psa pustí, nechá ho proběhnout, pak na něj pískne, pes přiběhne, ale jestli někde nechal nějaký exkrement, to ho nezajímá. Je tady pískoviště, hrají si v tom děti, my mezi tím musíme probíhat,“ stěžuje si.

Další obyvatelka sídliště Hana Pikalová by nepořádné majitele zvířat trestala pokutami.
„Nic jiného nepomáhá. Máme tady zdarma sáčky, lidé si mohou nabrat, kolik potřebují. A stejně se tomu brání,“ kroutí hlavou.

Město Hostouň proto v současné době řeší, jakým jiným způsobem může chování zvířat v městských bytech regulovat a jak se případně s nepořádnými majiteli psů a koček vypořádat.

autor: čer
Spustit audio