Hrnečková buchta a likér z aronie
podle paní Marie
Hrnečková buchta s aronií
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 75 dkg aronie (černý jeřáb)
- Drobenka: 5 dkg másla
- 10 dkg hrubé mouky
- 12 dkg cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
Suché suroviny promícháme, přidáme vejce, olej a mléko. Těsto nesmí být moc řídké. Nalijeme na pekáč, posypeme aronií a zasypeme drobenkou.
Pečeme asi 20 minut na 190 stupňů Celsia.
Likér z aronie
- 1 kg aronie
- 1 l vodky
- 1 l vody
- 40-50dkg cukru
Do pětilitrové nádoby dáme rozmixovanou aronii, zalijeme vodkou a necháme macerovat 4 až 6 týdnů. Slijeme, převaříme půl litru vody s cukrem, necháme vystydnout a přidáme k aronii.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.