Hrnečková buchta a likér z aronie

podle paní Marie

Hrnečková buchta s aronií

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 75 dkg aronie (černý jeřáb)
  • Drobenka: 5 dkg másla
  • 10 dkg hrubé mouky
  • 12 dkg cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr

Suché suroviny promícháme, přidáme vejce, olej a mléko. Těsto nesmí být moc řídké. Nalijeme na pekáč, posypeme aronií a zasypeme drobenkou. 

Pečeme asi 20 minut na 190 stupňů Celsia.

Likér z aronie

Ingredience
  • 1 kg aronie
  • 1 l vodky
  • 1 l vody
  • 40-50dkg cukru

Do pětilitrové nádoby dáme rozmixovanou aronii, zalijeme vodkou a necháme macerovat 4 až 6 týdnů. Slijeme, převaříme půl litru vody s cukrem, necháme vystydnout a přidáme k aronii.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.