Karačájevské koně najdete jen na třech místech Evropy, jedno je na Domažlicku

5. červenec 2020

V Obci Chřebřany na Domažlicku se nachází Karačájevský dvůr, kde chovají vzácné koně z Kavkazu. Jedná se o největší chov karačájevských koní v Evropě. 19. července můžete hřebčín navštívit v rámci dne otevřených dveří.

Majitelkou farmy je paní Simona Holub Entlich, vedoucím chovu Václav Pubrdle z Milíkova, který zde uplatňuje své mnohaleté zkušenosti práce s koňmi. Karačájevské koně v Chřebřanech mají od roku 2004 a od začátku jim vytvářejí podmínky podobné těm, v jakých by žili ve své domovině.

Pouhých 55 kusů karačájevských koní znamená 15% jejich světové populace

Karačájevský dvůr se pyšní vynikajícím původem zdejších koní, doloženým až do začátku minulého století. Všichni jsou zapsáni v plemenné knize vedené na Moskevské univerzitě. Na světě už karačájevských koní moc není, jen pár tisíc, přičemž 15% z toho právě v Chřebřanech.

Mají o žebro víc, takže i větší plíce

Karačájevští koně mají jednu zvláštnost, žebro navíc. Díky tomu mají i větší objem plic a samozřejmě lepší dechovou výdrž. Proto jsou využíváni jako sportovní koně. Hodí se do parkuru, ale také pro těžkou práci. Řada chřebřanských koní pochází z chovů na Kavkazu, které končily. U nás tak koně našli záchranu.

Den otevřených dveří
Chcete-li krásné koně vidět, máte možnost 19. července do 10 do 16 hodin, kdy se koná den otevřených dveří. Na akci se seznámíte s celým chovem, uvidíte tým, který se o něj stará a čeká vás komentovaná prohlídka celého areálu. Více informací najdete zde.

Jména se dávají po hřebcích

Když se narodí hříbě, dostane jméno, které má stejné počáteční písmeno jako jméno jeho otce. Plemení hřebci Azimut a Gdaňsk už zplodili několik potomků a ti se jménují například Amulet, Atom, Adragar, Almata, Avatar nebo Galen, Granát, Grant. Je možnost si takového koně koupit, ale počítejte s tím, že budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, cena bývá i nad sto tisíc korun.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň