Komise z některých volebních okrsků mohly špatně spočítat hlasy. Naznačují to údaje z průzkumu Českého rozhlasu

25. říjen 2017

Výsledky průzkumu ukazují, že na některých místech proběhlo až stoprocentní kroužkování, tedy maximální využití preferenčních hlasů. Bylo to tak celkem ve čtyřech případech v Praze, Ostravě a také v okrsku Plzeň-Valcha. Místní lidé to ale popřeli.

Valcha je osada a katastrální území, jež je součástí plzeňského městského obvodu Plzeň 3. Stejně jako každý rok i letos místní volili v sokolovně. Na seznamu bylo 711 voličů, volilo jich 492.

„Byla jsem volit, ale nekroužkovala jsem," uvedla místní obyvatelka Marie Franková. Stejně tak se vyjádřila Žaneta Šimečková a další oslovení z Plzně–Valchy. Jenže podle údajů, které od okrskové komise dostali statistici a které zkoumali datoví novináři Českého rozhlasu, udělili voliči v okrsku Plzeň-Valcha 1966 kroužků, to znamená 99,89 procenta preferenčních hlasů.

Zapisovatele Jaroslav Větrovec z úřadu městského obvodu Plzeň 3 tvrdí, že komise sečetla přednostní hlasy správně. „Preferenční hlasy jsme sčítali podle programu, který nám byl prezentovaný před začátkem voleb. Data jsme do něj zapsali a program vyhodnotil správnost sčítání“, řekl Větrovec.

Stala se chyba či nikoliv?

Člen volební komise, který nechtěl zveřejnit jméno a odmítl i natáčení, ale připustil, že u hlasovacích lístků bez kroužků komise automaticky započítala hlas pro první čtyři kandidáty. To je ale, podle experta na volební zákon Marka Antoše z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, chyba: „Porušení zákona by to samozřejmě bylo, ale závažnější dopad by to mělo pouze v případě, že by některý z kandidátů na základě preferenčních hlasů získal mandát, který získat neměl,“ vysvětlil.

Podle Antoše je pravděpodobné, že si mohla komise splést pravidla sčítání s těmi, které fungují u voleb komunálních, tam se nepřidělené preferenční hlasy automaticky dorozdělují kandidátům: „Vzdáleně to připomíná metodu, která se používá u komunálních voleb. Je ale zvláštní, že se někdo nechal takhle zmást, protože v komisích sedí většinou ti samí lidé,“ doplnil.

Vyšší instance volebních komisí

Volební komise podle volebního zákona nepodléhá ani Ministerstvu vnitra ani Českému statickému úřadu. „Je na komisi, aby správně spočítala hlasy včetně preferenčních a správně zapsala výsledky,“ vysvětlila mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

Zpětně může hlasovací lístky překontrolovat jen Nejvyšší správní soud. Musel by se ale na něj někdo obrátit se stížností, že některého z kandidátů špatné dělení preferenčních hlasů znevýhodnilo.

autoři: lum , jik
Spustit audio