Konečná čtyřky se promění. Vstup do Borského parku vytvoří prosklená budova s kavárnou

5. srpen 2022 09:30, aktualizováno

Bývalá točna tramvaje číslo 4 v Plzni na Borech bude sloužit novému účelu. Město tam začíná stavět budovu, která vytvoří vstupní bránu do Borského parku.

Architektonická studie vstupní brány do Borského parku

Kolik lidí někdy vystoupilo na konečné tramvaje číslo 4 v Plzni na Borech, si snad ani nejde představit. Dnes už tam prakticky není důvod chodit. Po vybudování nové tramvajové trati k univerzitě přestala točna na Borech sloužit svému účelu. Celý prostor se teď ale výrazně změní. Město tam začíná stavět novou budovu, která bude sloužit jako vstupní brána do borského parku a zároveň v ní lidé najdou i potřebné zázemí. 

Revitalizace konečné tramvaje č.4

„Bude revitalizované celé nároží a část parku, která fungovala jako točna tramvaje a točna autobusů, měla by zde vzniknout prosklená budova, jejíž součástí budou veřejné toalety,“ popsala Taťána Kicová z odboru investic Magistrátu města Plzně. „Kvůli stavbě bylo na jaře letošního roku vykáceno 54 kusů stromů, překážely ve stavbě nebo byly ve špatném stavu, na jaře příštího roku, až bude dokončená stavba, budou vysazeny nové stromy a bude jich ještě více,“ dodala.

Revitalizace konečné tramvaje č.4

Už v těchto dnech se začíná s přípravou oplocení stavby, demolicemi a demontáží. „Pracím předchází přeložka vodovodu, samotný objekt se začne stavět na přelomu srpna a září,“ informoval výrobní ředitel společnosti Silnice Nepomuk Tomáš Dusbaba. Budova široká 6,5 a dlouhá 75 metrů bude z jedné strany prosklená, dominantou stavby jsou bezrámová okna, ostatní plochy jsou z pohledových betonů, je to vlastně monolitická železobetonová konstrukce,“ vysvětlil.

„Objekt bude branou mezi městem a zelenou plochou parku, vznikne zde kavárna i půjčovna sportovních potřeb, bude mít zelenou střechu,“ popsal primátor Plzně Pavel Šindelář. Náklady na revitalizaci bývalé točny tramvaje vyjdou asi na 40 milionů korun bez DPH a stavba bude hotova v květnu příštího roku.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio