Kořenář radí, jak oživit seschlý a ztvrdlý lusk vanilky

3. prosinec 2023

Zelené lusky vanilky jsou bez chuti a bez vůně, těch se dosahuje dlouhodobou fermentací. Než se vanilka po sklizni dostane k zákazníkovi, trvá to několik měsíců. I to je jedním z důvodů, proč je toto koření tak drahé.

Při dnešní ceně vanilky si každý dvakrát rozmyslí, než nespotřebovaný lusk vyhodí. Může se ale stát, že vanilkový lusk vyschne a ztvrdne. Co potom s ním? Podle kořenáře Jaroslava Dobiáše je možné lusk znovu změkčit pomocí alkoholu. Jak na to?

Nenechte se vykolejit dokonalostí adventní výzdoby ve městech a obchodech, radí průvodkyně laskavým minimalismem Marcela Janská. Proč bychom se podle ní neměli zbytečně stresovat předvánočním úklidem?

Vlastnoručně vyrobenými dekoracemi pravidelně zdobí svůj dům v Černošíně na Tachovsku paní Hana Bernhardtová. Vyrábí je převážně z přírodnin. Letos na podzim se raduje z bohaté úrody vlašských ořechů, z jejich skořápek tvoří adventní věnce. Postup paní Hanka předvedla Martině Sihelské.

Jako koření při vaření piva se v minulosti používal bolševník obecný. Jedná se o léčivku, kterou i dnes doporučují někteří bylinkáři. Patří mezi ně i bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Na co všechno je bolševník obecný dobrý?

Zveme např. na Mikulášskou tvořivou dílnu 6. 12. v Muzeu loutek v Plzni, na Advent v muzeu 9. 12. v Muzeu a galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici a na výtvarnou dílničku Tvoření papírových vánočních ozdob 13. 12. v Městské knihovně Karlovy Vary, pobočce Čankovská.

Unikátní kolejiště vystavují členové Plzeňského klubu železničních modelářů. Plochou 140 m² se jejich modelová železnice řadí k nejrozsáhlejším v Česku a je největší v Plzeňském kraji. V zázemí klubu v ulici Karla Steinera v Plzni-Skvrňanech si ji můžete prohlédnout do 17. 12. Mezi návštěvníky se s mikrofonem vmísila Veronika Krátká.

Houby, které se hodí k naložení do sladkokyselého nálevu, vyjmenovává Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Přidává i recept na kořeněný nálev. Proč je třeba houby před naložením povařit? Z jakého důvodu by měly být naplněné sklenice ještě před sterilací několik dní v ledničce?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio