Kostelní zvony na západě Čech vyzývají každý den ke společné modlitbě za nás všechny

9. duben 2020 06:20

Na několika místech v Plzeňské diecézi vyzvánějí každý den v různou dobu zvony za zvládnutí současné situace. S nápadem přišel trvalý jáhen Robert Elva Frouz z Holostřev na Tachovsku, který zároveň vede tamní křesťanskou komunitu Noe.

Původně chtěl Robert Elva Frouz mimořádným zvoněním propojit lidi v Holostřevech a v této komunitě. Dnes je rád, že nezůstalo jen u Holostřev, ale že se jeho myšlenka rozšířila i do dalších farností na západě Čech.

„Na začátku nouzového stavu jsem uvažoval, co udělat. Napadlo mne, vrátit se ke staré tradici, kdy zvonem se vyjadřuje nějaká událost a kdy zvonění je vlastně modlitba. Přímo u nás zvonění vypadá tak, že každé poledne přijdu sem do zvonice kostela a poměrně dlouho zvoním ručně po starém způsobu tady na provaz. Ten, kdo o tom ví a může, vzpomene si, tak v ten čas se zastaví k nějakému rozjímání, modlitbě nebo podle toho, co je mu vlastní,“ popsal Robert Elva Frouz.

Původně chtěl Robert Elva Frouz mimořádným zvoněním propojit lidi v Holostřevech a v této komunitě. Dnes je rád, že nezůstalo jen u Holostřev, ale že se jeho myšlenka rozšířila i do dalších farností

Modlit a rozjímat mohou věřící i nevěřící. Stačí poslat i hezkou myšlenku. „Já jsem počítal s tím, že mnoho lidí, kteří o tom vědí, se nepovažuje přímo za věřící, takže se mohou zastavit, v dobrém myslet na druhé a navzájem se podpořit. V této dobré myšlence vidím solidaritu, žehnání, to že jeden druhému přejeme, abychom zůstali zdraví, a abychom se s tou situací dobře vyrovnali,“ vysvětlil jáhen Frouz.

Myšlenka je stejná, časy zvonění různé

K Holostřevům se už na západě Čech přidalo zhruba 20 farností a kostelů. Nicméně časy zvonění jsou různé. Podle Roberta Elvy Frouze je to proto, že ve velkých městech, často i na vsích, se zvoní v pravidelné časy a v poledne, a tak aby se dalo najevo, že jde o něco mimořádného, zvoní se právě i v jiné časy.

Před námi jsou Velikonoce a dnes na Zelený čtvrtek odlétají zvony do Říma. Zpět se vrátí až v sobotu večer. „Po tu dobu zvonění vynecháme. Možná že i ten kontrast k tomu, že se všechny dny zvoní a najednou bude ticho, tak přivede zejména na Velký pátek ještě k nějakému jinému prožívání toho, co jsou vlastně Velikonoce,“ uvedl Robert Elva Frouz.

Mimořádné zvonění v Holostřevech i v jiných farnostech v Plzeňské diecézi potrvá až do konce nouzového stavu.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio