Levandulová marmeláda bude ladit s čokoládovými sušenkami
„Letos byla velikánská úroda jablek, takže určitě se ještě někde ‚potloukají’ nějaká jablka, která jsme nestačili sníst. A jablka a levandule dohromady dělají vynikající marmeládu,“ říká autorka květinových kuchařek Jana Vlková.
Postup přípravy není nijak složitý, marmeládu pak můžeme využít i na vánoční cukroví: „Hodila by se k čokoládovým sušenkám, čokoláda dobře doplní chuťový akord jablek a levandule.“
Suroviny na přibližně 5 skleniček o objemu 150 ml:
1 kg jablek
hrst sušených levandulových květů
300 g krystalového cukru (nebo podle chuti)
Postup:
Jablka zbavíme jádřinců, stopek a bubáků. Nakrájíme, vložíme do kastrolu a zvolna dusíme, dokud se nezačnou rozpadat. Mícháme, aby se jablka nepřipálila, ze stejného důvodu v případě potřeby trochu podlijeme vodou. K téměř rozvařeným jablkům přidáme levanduli a ještě podusíme – jen trochu, levandule by se neměla moc vařit. Potom směs propasírujeme do kastrolu s plochým dnem. Znovu uvedeme do varu, přisypeme cukr, promícháme a ještě asi 5 min. prudce povaříme. Hned plníme do vyvařených sklenic a horké zavíčkujeme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.