Lidé na Chebsku si od dubna připlatí za teplo. Zálohy se zvýší o několik tisíc

23. březen 2022 10:25

Firma Terea v Chebu od dubna navyšuje ceny za teplo. Připlatí si domácnosti, úřady i sportoviště. Zálohy se třeba rodinám za měsíc zvýší až o několik tisíc korun.

Společnost Terea v Chebu zvyšuje ceny za teplo. Lidé si tak připlatí v měsíčních zálohách o tisíce korun navíc. Podle vedení firmy byl takový krok nutný. Cena plynu na trhu totiž rostla velmi rychle kvůli probíhající ruské invazi na Ukrajině.

Jak potvrdil jednatel Martin Černík, výkyvy v ceně plynu už ale byly koncem loňského roku, i tehdy plánovala Terea zdražení, ne ale v takové výši jako oznámila v posledních dnech: „Původně jsme nakupovali vždy na rok dopředu. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjely ceny tepla v roce 2021, přistoupili jsme ke změně smlouvy, abychom mohli reagovat na výkyvy, které byly na konci roku. Předpokládali jsme cenu výrazně nižší než to, co se projevilo při válečném konfliktu.“

Kromě domácností se zdražování dotkne i úřadů nebo sportovišť. „Pokud by tyto extrémní ceny zůstaly po zbytek roku, znamenalo by to pro městský rozpočet zvýšené výdaje v objemu nějakých 30 milionů korun,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec.

Od začátku roku firma částku navýšila už potřetí. Pokud cena plynu na trhu začne zlevňovat, je připravená společnost Terea cenu tepla odběratelům postupně snížit.

Spustit audio