Lubomír Stejskal: Velká mozaika solidarity

6. červen 2013
Publicistika

Od víkendu dominuje zpravodajství všech médii velká voda. Více či méně jsou postiženy také oba západočeské kraje. Náhlá událost znamená pro velké množství lidí obrovské komplikace a nanejvýš nepříjemný zásah do života. Nad povodněmi se v následující poznámce nazvané Velká mozaika solidarity zamýšlí Lubomír Stejskal.

Místy děsivá povodeň. Opět přišla tak trochu jako blesk z čistého nebe. Podobně jako před šedesáti lety měnová reforma. Snad jen s tím rozdílem, že tentokrát nikdo z těch nahoře neujišťoval, že nic takového nehrozí. Stejně jako tehdy, kdy lidé přišli o velkou část svých úspor, dalo se nebezpečí tušit. Přesto ale mezi prostými lidmi převažovalo překvapení a obrovské obavy.

Bezbřehá naštvanost vůči aroganci mocných dala na začátku června 1953 lidem podivuhodnou sílu. Nejvíce patrné to bylo v Plzni, která se největším odporem proti režimu zapsala na první místo pomyslné desky cti a odvahy. Navzdory tomu, že postavit se v padesátých letech tehdejší moci znamenalo prohrát a nést následky. Také dnes mnozí naši spoluobčané, tváří v tvář bezbřehým tokům, jež devastují jejich majetek, cítí právem roztrpčení. Především tam, kde jsou si jisti, že se od minulé povodně dalo a mělo udělat víc. Jsme ale svědky také pozitivních zpráv. Přicházejí z míst, kde opatření proti velké vodě byla udělána v předstihu a přinesla svůj efekt. V této souvislosti se hovoří o včasném upouštění vody z přehrady Hracholusky. Zde rčení o stahování kalhot daleko před brodem rozhodně neplatí. Stejně tak je potěšující, že dobře zafungovala i ochranná hráz v Královském Poříčí u Sokolova. Jsou ale lokality, kde lidé takové štěstí neměli. Ne všude je ovšem možné zabránit velké vodě, ne všichni mohou bydlet vysoko v bezpečí.

Popravdě: víc je těch, kdo, na rozdíl od měnové reformy z třiapadesátého, postiženi nebyli. Tehdy lidé dokázali držet pospolu a vyjít do ulic, riskovat vyvoláním stávky. My se dnes musíme především solidarizovat. Sdělit nahlas postiženým, že ve svém neštěstí nejsou sami. Nestačí ale jenom na ně myslet a litovat je. Tady pomůže byť i jen drobný čin. Třeba v podobě dárcovské zprávy SMS. Jako kamínek do velké mozaiky lidské solidarity.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio