Méně známá technika zdobení kraslic jezerní sítinou se vám bude líbit

Setkat se můžete i s výrazem šáškování, sítině se totiž lidově říká šáší. Rostliny se vyskytují u rybníků, potoků, řek a v mokřinách.

„Kde je vlhko, tam rostou. Vypadají jako pažitka, ale zatímco pažitka je uvnitř dutá, sítina jezerní v sobě má bílá houbovitá pletiva. A právě ta vylupujeme a používáme na zdobení vaječných skořápek,“ říká k polozapomenuté technice Ivana Sieberová, etnografka z Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech.

Na snímku kraslice zdobené jednou z nejstarších technik - oblepováním barvenou sítinou

Sítinu je nejlepší si nasbírat už na podzim

Abyste získali kvalitní šáší, měli byste se na sítinu vydat v době, kdy dozrává, tedy na podzim. „Když jsem s touto technikou začínala, sbírala jsem sítinu, kdykoli jsem na ni narazila. To znamená i v průběhu zimy nebo na jaře. Ale v jarním období už je trochu proschlá a má hnědé skvrny. Takže je lepší sbírat ji v říjnu a v listopadu,“ vysvětluje etnografka.

Čtěte také

Rostlinu co nejdřív zpracujte

Jakmile si sítinu přinesete domů, bílou dužinu vyloupejte. Odložit to lze nanejvýš o den, pokud ji dáte do vázy s vodou. „Později ta vnitřní pletiva přischnou k zeleným vnějším pletivům a už se to loupat nedá,“ upozorňuje Ivana Sieberová, „ale takto vyloupané šáší necháme dobře vyschnout a pak je můžeme uchovávat i roky. Nezkazí se a ani škůdcům nechutná.“

Zdobení kraslic jezerní sítinou

Na kraslice zdobené sítinou nemusíte vybírat pouze bílá vajíčka, hnědé skořápky se pod ní schovají. Dále budete potřebovat disperzní lepidlo a kousky látek. „Dnes je hodně rozšířené použití sametu nebo sametových stužek. Já používám obyčejné bavlněné textilie, jak jsem se to naučila podle našich sbírkových kraslic zhotovených touto technikou,“ konstatuje muzejnice. Látku na skořápku nalepte jako první, šáší pak po obvodu ve vodorovných linkách. Volná místa můžete vyplnit i k sobě nahusto skládanými smyčkami dužiny.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio