Mezinárodní den archeologie se slaví i v Plzeňském kraji

15. říjen 2016

Západočeské muzeum v Plzni se letos poprvé zapojí do oslav Mezinárodního dne archeologie. Ten se koná každoročně třetí sobotu v říjnu a archeologické organizace z celého světa při něm nabízí speciální program, který přibližuje nejrůznější archeologické aktivity.

Mezinárodní den archeologie (MDA) je oslavou archeologie a nadšení z objevování. Při něm různé archeologické organizace z celého světa nabízejí archeologický program a aktivity návštěvníkům všeho věku a všech zájmů. Návštěvníci se mohou po celém Česku zapojit různě, ať už je to návštěva muzea, archeologické lokality, cvičných vykopávek, přednášek nebo nějakého doprovodného programu, organizátoři doufají, že v sobě lidé objeví vášeň pro minulost.

V hlavní budově Západočeského muzea bude od 10 do 18 hodin volně přístupná expozice Pohledy do minulosti Plzeňského kraje - expozice Archeologie a Historie. Každou celou hodinu tam budou probíhat komentované prohlídky. Otevřená bude i archeologická dílna pro děti i dospělé, kde bude možné seznámit se s výrobou a podobou nejrůznějších pravěkých nástrojů.

Mezinárodní den archeologie se slaví i na jižním Plzeňsku

Dnešní den archeologie slaví také v Blovicích na jižním Plzeňsku. Návštěvníci Muzea se ve dvou mimořádných přednáškách seznámí s archeologickým výzkumem na zámku Hradiště. Ty proběhnou v 11 a ve 13 hodin. Dále bude připravena malá výstava místních archeologických nálezů

Poprvé byl Mezinárodní den archeologie slaven v USA v roce 2011, v roce 2013 už jej slavilo přes 70 tisíc lidí v různých zemích světa. V České republice se poprvé konal v roce 2014.

Organizováním mezinárodního dne archeologie usilují archeologové o zvýšení povědomí o této tajemné vědě, plné detailů, střípků a skládaček a hlavně velké trpělivosti. Hlavně je ale MDA oslavou archeologie a zdůrazňuje myšlenku, že archeologie a historie je všude kolem nás.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio