Mezinárodní festival Divadlo dnes začíná v Plzni

9. září 2009
Tento pořad

17. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo dnes začíná v Plzni. Jeho hlavní část potrvá do neděle. A pak bude ještě do 17. září nabízet plzeňským divákům představení z tzv. Epilogu. Více podrobností zná Petra Kosová.

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni nabídne od 9. do 17. září v "koncentrované" podobě to nejzajímavější ze středoevropských pódií. Celkem diváci uvidí 35 představení 6 zahraničních souborů a 22 domácích souborů. Dramaturgie 17. ročníku festivalu kladla důraz na visegrádský prostor v rámci dvou desítek let od sametové revoluce.

Divadlo je první mezinárodní divadelní přehlídkou, která po těchto událostech vznikla. I proto bude prezentovat inscenace režisérů, kteří začali tvořit v 90. letech, a pořádá konferenci Světové asociace kritiků na téma Dvacet let poté - proměny divadla a jeho reflexe po roce 1989.

Divadlo - ilustrační obrázek

Festival představí zahraniční soubory z Maďarska, Polska, Slovenska, Rumunska a Libanonu, domácí scénu zastoupí tradičně nejzajímavější inscenace uplynulé sezony ze všech regionů. V nabídce se objeví také inscenace Národního divadla moravskoslezského z Ostravy, Divadla J. K. Tyla a Divadla Alfa z Plzně, Klicperova divadla z Hradce Králové, českobudějovického Jihočeského divadla, brněnského Divadla Husa na provázku, pražského Divadla Komedie a pražského Divadelního Studia Továrna.

Součástí programu bude řada alternativních tanečních a pohybových představení v prostoru Jižní zastávky a nově v bývalém pivovaru Světovar a v Avalon Business Centre. Na hlavní část naváže od 14. do 17. září epilog, který každý večer představí plzeňskému publiku jedno pražské divadlo - Činoherní klub, Divadlo Komedie, Dejvické divadlo a Divadlo v Dlouhé.

V rámci festivalu jsou v Plzni k vidění tři výstavy - scénografie v Západočeském muzeu, fotografií z inscenací polského divadelníka Jerzyho Grotowského a výstava shrnující deset let workshopu divadelní fotografie.

Divadlo (ilustrační obrázek)

Všechna zahraniční představení budou uvedena s českými titulky nebo se simultánním tlumočením. Podrobný program a další informace najdou zájemci na adrese www.festivaldivadlo.cz.

Aktuální informace k festivalu Divadlo budeme ve vysílání ČRo Plzeň nabízet každý den. Zítra se setkáme s Petrou Kosovou krátce před 11. hodinou dopoledne.

autor: Petra Kosová
Spustit audio