Miloslav Švandrlík: Šumavský upír. Strašidelný příběh z pera mistra české hororové povídky

7. srpen 2022

Text vyšel poprvé v knížce Draculův švagr v roce 1970, šlo o první sbírku 42 hororových povídek Miloslava Švandrlíka, kterou vydalo nakladatelství Novinář.

Účinkují: Pavla Gajdošíková, David Viktora, Dušan Urban, František Večeřa, Miroslava Georgievová a František Strnad
Napsal: Miloslav Švandrlík
Režie: Peter Gábor
Natočeno: v Ostravě v roce 2012

Originální příběhy, které jsou směsí černého humoru a hrůzostrašného vyprávění, v nichž autor dokázal spojit strašidelné historky s nadsázkou a vtipem, jsou mezi čtenáři oblíbené už desítky let.

V roce 1996 režisér Karel Smyczek natočil podle knihy Draculův švagr stejnojmenný dvanáctidílný televizní seriál.

Miloslav Švandrlík se narodil v roce 1932 v Praze. Po základní škole studoval dva roky na pedagogickém oddělení městské hudební školy tamtéž. Rok pracoval jako pomocný dělník, potom absolvoval státní kurs pro přípravu pracujících na vysoké školy. Studoval na DAMU, nejprve herectví, po půlroce přešel na režii. Studia po dvou letech zanechal a nastoupil jako asistent režie u Vesnického divadla v Praze. V roce 1953 nastoupil vojenskou službu k Technickým praporům, po jejímž ukončení v roce 1955 byl krátce zaměstnán jako vychovatel korejských dětí v Liběšicích a pak zůstal na volné noze a živil se psaním povídek a fejetonů do novin a časopisů.

Miloslav Švandrlík

Jeho nejúspěšnějším dílem je satirický román Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, který se odehrává v prostředí Pomocných technických praporů, což byly na začátku 50. let Vojenské tábory nucených prací pro politicky nespolehlivé muže, kde ale autor sám nesloužil. Technické prapory, v nichž si odbýval základní vojenskou službu on, už byly pouze nástupnickou organizací a poměry v nich byly mnohem snesitelnější. Černí baroni vyšli poprvé v roce 1969, druhé vydání bylo zabaveno, další vydání vycházela v zahraničí. V Československu se dílo šířilo pouze v samizdatu. Po zákazu Černých baronů nesměl Miloslav Švandrlík nějakou dobu publikovat. Přispívat mohl pouze do Dikobrazu, kde psal náměty pro kreslené vtipy Jiřího Wintra Neprakty. Velký spisovatelský boom zažil Miloslav Švandrlík po roce 1990, kdy začaly ve velkých nákladech vycházet knížky jeho strašidelných povídek.

Miloslav Švandrlík zemřel v roce 2009 v Praze, pochován je v Kutné Hoře.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související