Místo okurek si zavařte šruchu

28. červenec 2017

Volnější tempo v létě nasazují také kytkožrouti – toulají se přírodou, uždibují květy na zahradě a zavařují.

Co v létě zavaříš, to v zimě sníš, tohle vědí i milovníci kytek k jídlu. Jen jaksi do sklenic vkládají rostliny, které by obyčejného smrtelníka nenapadlo tímto způsobem využít. Máte rádi kyselé okurky? Vyzkoušejte místo nich zavařit plevel – šruchu zelnou čili kuří nohu.

Nechte ji rozrůst po záhoncích, pak ji ostříhejte nebo vytrhejte i s kořeny, které následně odstraníte. „Je třeba podchytit ten správný okamžik, aby rostlina byla dost silná, ale ještě nevykvetlá,“ radí autorka Květinové kuchařky Jana Vlková. Šrucha se plazí po zemi, takže ji dobře vyperte a potom už se můžete pustit do zavařování. Postup je úplně stejný jako u okurek, způsob konzumace taktéž.

A které rostliny můžeme v červenci konzumovat přímo? Podle Jany Vlkové by se celé menu dalo sestavit z denivek, které mají vynikající jedlé květy. Každý sice vydrží jen jeden den, ale postupně vykvétají poměrně dlouho. „Poupata se dají nakrájet na kolečka, mají takovou jemnou křupavou chuť, takže je můžeme přidat do zeleninového nebo ovocného salátu,“ libuje si Jana Vlková.


Recept Jany Vlkové
Svaříme 1 díl 8% octa a 3 díly vody. Omytou šruchu naskládáme do skleniček. Můžeme přidat hořčičné semínko a plátky cibule, mrkev nebo křen. Zalijeme nálevem a sterilujeme.

Podobně jako denivky chutná juka. Sice trvá několik let, než vykvete, květenství je ale příjemně velké. „Obrovské,“ upřesňuje propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková, „jukové květy jsou tak pevné a silné, že se dají i restovat na pánvičce, dá se z nich udělat lehounká omeleta.“ Květy zbavené tyčinek a pestíků také můžeme vmíchat do okurkového salátu, výborné jsou v kombinaci například s koprem.

Uplatnění v kuchyni najde i levandule, jedna z mála rostlin, která sušením neztrácí aroma ani chuť. „Je to výborná kamarádka při grilování, přijít může do marinád na maso, mezi sýr s bílou plísní nebo sýr řeckého typu,“ pochvaluje si levanduli Jana Vlková, „ozvláštní ale také koláč s meruňkami nebo jablky.“

Kterou další neobvyklou rostlinu můžeme teď v létě umístit na svůj talíř? Poslechněte si rozhovor s Janou Vlkovou.

Spustit audio