Motoristé, máte přezuto?

Od prvního listopadu platí povinnost používat zimní pneumatiky. Včerejší kontrolní akce policie v Plzni objevila samé vzorné řidiče.

Místo pokuty dárky. Přesně to včera čekalo na řidiče v plzeňských ulicích. Policisté tu kontrolovali správné přezutí a také hloubku dezénu pneumatik. Povinnost používat zimní pneumatiky platí samozřejmě v případě, že to vyžaduje počasí. Během včerejší kontroly v ulicích Plzně zastavili policisté 12 řidičů a všichni měli vzorně přezuto. Policisté měřili také hloubku vzorku, která má být správně 4 mm a jako odměnu rozdávali řidičům plastové hloubkoměry, aby stupeň ojetí pneumatik mohli sami kdykoliv překontrolovat.

„Součástí kontroly byla i běžná silniční kontrola, kterou musíme provádět, tedy kontrola dokladů a zkouška alkoholu v krvi,“ řekla policistka Martina Francová. „Řidiči mají povinnost přezout zimní gumy 1. listopadu, pokud hrozí souvislá vrstva ledu nebo sněhu. Pokud tato situace nastane dřív, je potřeba použít zimní pneumatiky, zkrátka když meteorologové vydají předpověď, že bude sněžit, je nutné přezout,“ upozornil její kolega Lukáš Kopička.

Spustit audio