Muzika je ovocná kašovitá polévka, která bývala součástí adventního jídelníčku

16. prosinec 2023

Sušené ovoce a koření byly v zimě dostupnými surovinami a polévka z nich představovala vydatný zdroje energie. Říkalo se jí muzika, odvárka nebo vocet. Nebyla tak sladká, jak byste očekávali.

„V minulosti lidé měli těžkou práci, potřebovali hodně energie. Polévky byly základem stravování, jedly se dokonce i k snídani, teplé i studené a slané i sladké,“ uvádí Martin Havlík, učitel odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná. Muzika neoplývala výraznou sladkostí, jediný cukr v ní pocházel ze sušeného ovoce. Jak si ji uvařit?

Dává se do svařáku, punče i do vánočního pečiva, jeho aroma patří k adventu a Vánocům. Asi jste uhodli, že se jedná o koření hřebíček. Jak poznat kvalitní hřebíček? Které chutě zvýrazní a dobře s nimi ladí? Kořenář Jaroslav Dobiáš vypráví nejenom o tom, ale také o dobrodružné historii pěstování a využívání hřebíčku.

Citronové měsíčky paní Jany Cardové z Velkých Dvorců na Tachovsku jsou mezi místními vyhlášené. Recept na tohle vánoční cukroví má paní Jana po své babičce, která byla výborná kuchařka a pekařka. Teď ho můžete vyzkoušet i vy.

Čtěte také

Zveme např. na výstavu unikátního kolejiště Plzeňského klubu železničních modelářů do 17. 12., na akce turistů z Chodova 20. a 27. 12. a na výstavu Umění z drátků do 28. 12. v kladrubském muzeu.

Sporýš šípový lidé někdy mylně nazývají sporýš šípkový. Správné pojmenování si podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové můžete zapamatovat díky jeho květům, zdálky vypadají jako šípy směřující k nebi. Sporýš šípový pochází ze Severní Ameriky, původní obyvatelé ho využívali jako bylinu na uklidnění. Jaké je jeho uplatnění v současné alternativní medicíně?

Vlastní purpuru ze zbytků sušených bylin si míchá Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. Zdobí bylinkami i svůj vánoční stromeček? Jak sama tvrdí, má ráda, když je stromeček přeplácaný. Po vzoru své maminky na něj věší cukrové pusinky, které dochucuje levandulí a fenyklovým květem.

Je vaším domácím mazlíčkem kočka a přemýšlíte, čím jí udělat radost o Vánocích? Veterinář Radek Protiva vás možná překvapí ujištěním, že dárkem se kočce nezavděčíte tolik jako klidem. Kočky totiž nemají v oblibě změny a neobvyklý ruch.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio