Na sjezdovku nebo na túru? I to v minulých týdnech řešili učitelé lyžařských kurzů na Železnorudsku

24. leden 2020 11:35

Školní výpravy se na Šumavě střídají podle plánu a díky zasněžování areály otevírají další části sjezdovek. Na rozdíl od minulých týdnů, kdy učitelé mezi lyžování zařazovali i vycházky, jsou teď už se svými svěřenci většinou jen na svazích.

Prakticky celou sezonu jsou žáci z kurzů ubytovaní také v hotelu Sirotek v Železné rudě. „I letos měly děti nějaké vycházky a alternativní programy, protože na lyže také pořád nemůžou. Když přišel mrazík, nastříkal se sníh a děti mohly i lyžovat, takže vlastně byly všichni spokojení,“ řekl vedoucí hotelu Bohuslav Burda.

Na Špičáku je v provozu lanová dráha a vlek na Spodní Šanci. „Program neměníme, protože umělý sníh na sjezdovkách je. Jediné, co je pro nás špatné, je to, že musíme chodit z chaty s lyžemi na ramenou. Jindy jsme mohli dojet na lyžích až na sjezdovku,“ řekla Milena Kouďová, která je v Železné Rudě se studenty ze Střední průmyslové školy v Písku.

Na železnorudských sjezdovkách teď potkáte hlavně školní kurzy

Další lyžařský kurz, který naše reportérka Jitka Englová při své horské výpravě na sjezdovce míjí, je skupinka snowboardistů ze Základní školy v Tolstého ulici v Klatovech.

„Neměníme program, protože lyžovat se dá. Podmínky jsou sice složité, ale jinak je to v pohodě. Kurzy se samozřejmě liší, protože běžně se snažíme do programu zařazovat běžky. Letos na to kvůli nedostatku sněhu podmínky bohužel nejsou, ale jednou za pět let se vždycky taková zima objeví. Teď jsme měli třikrát nádherně, tak jednou to takhle holt musí vyjít,“ uvedl ředitel školy Vítězslav Šklebený s tím, že posunutí lyžařského kurzu kvůli počasí by bylo složité. Kdyby škola odmítla nabídnutý termín, měla by tady další rok problémy s umístěním.

Termíny lyžařských kurzů se zamlouvají prakticky rok dopředu. „Vždy je to takový vabank. Odjíždíme z hotelu a už máme domluvený termín na příští rok. Pokud by sníh nebyl, hledali bychom náhradní program. Bohužel tady v Železné Rudě ani v okolí není žádný bazén, takže alternativou by byly výlety, třeba na Čertovo nebo Černé jezero,“ doplnil Vítězslav Šklebený.

Ačkoliv sněhové podmínky nejsou ideální, studenti i žáci si lyžování většinou pochvalují. Je to podle nich lepší, než kdyby museli chodit někam na túry.

Vše záleží na počasí

Například na Špičáku se snaží otevřené sjezdovky rozšiřovat. O víkendu se tam kromě lanové dráhy a vleku na Spodní Šanci rozjede i vlek k parkovišti. „V plné šíří máme nově zasněženou Spodní Šanci, otevřeme sjezdovku k parkovišti i s vlekem. Tím pádem propojíme hlavní parkoviště s areálem, takže konečně se bude dát dojet na lyžích od parkoviště až do centra areálu,“ řekl Jan Kasík z vedení lyžařského areálu Špičák.

Díky chladnějšímu počasí se například v sobotu poprvé v sezoně rozjede i velký vlek na sjezdovce v Nýrsku.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio