Na střeše Fakulty strojní ZČU v Plzni vznikla včelí laboratoř

4. květen 2021 08:40, aktualizováno

Projekt má za cíl podrobně monitorovat život včel za využití moderních technologií. Na střechu fakulty byly umístěny dva velké zelené úly, které jsou nepřetržitě monitorovány.

Včelí úly stojí na váze, která průběžně zaznamenává jejich hmotnost. Úly sledují dvě kamery a různá čidla. Studenti a zaměstnanci data postupně sbírají a budou je vyhodnocovat. Cílem je ověřit, jak chytré technologie můžou včelařům do budoucna usnadnit, a hlavně pomoci zefektivnit chov včel.

Dvě kamery zaznamenávají dění kolem i uvnitř úlů. „Jedna je namířena na úly, druhá sleduje, co se děje uvnitř u dna jednoho z úlů, v podmetu," uvedl iniciátor projektu, proděkan pro spolupráci s praxí Fakulty strojní ZČU Jan Zdebor. Na podmet padají například rozdrobené kousky vosku, ale také roztoči, způsobující varroázu – onemocnění, kvůli kterému hynou celá včelstva. Systém rozliší roztoče a dokáže určit jejich denní spad. Monitorováním se tak dá nákaza mezi včelami odhalit.

Data budou studenti využít pro bakalářské a diplomové práce

Uvnitř úlů jsou umístěna čidla, která snímají teplotu a zvuk včelstva. Z těchto dat je pomocí softwaru možné usuzovat, zda včelstvo přišlo o matku, má hlad, zda se bude rojit a další stavy. Získané údaje poskytnou studentům příležitost pro zpracování bakalářských či diplomových prací. Také díky tomuto projektu uvidí vývoj různých technologických pomůcek.

„Strojařina již zasahuje do všech možných oblastí i samozřejmě do těchto přírodních oborů. Budeme rádi, když se do projektu studenti zapojí,“ dodal děkan Fakulty strojní Milan Edl. Včelí laboratoř bude na střeše fakulty do té doby, dokud budou mít studenti a zaměstnanci co zkoumat.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio