Na Švihově instalovali fotobody, lidé se díky nim ocitnou v pohádce Tři oříšky pro Popelku

26. listopad 2023 19:15, aktualizováno

Hrad Švihov na Klatovsku ožívá vzpomínkami na natáčení kultovní české pohádky Tři oříšky pro Popelku. Nyní si veřejnost může vyzkoušet, jaké by to bylo ocitnout se přímo na natáčení, a to s pomocí nových fotobodů, které jsou instalovány na nádvoří.

Nové fotobody na Švihově

Udělat si fotografii na nádvoří hradu, ale přitom vypadat, jako byste byli přímo ve filmu Tři oříšky pro Popelku. To přesně umožňují takzvané nové fotobody, které byly odhaleny na švihovském hradě. Ten patří mezi místa, kde se film natáčel, a možná to mnozí při návštěvě hradu dodnes netuší. Při natáčení se totiž hrad proměnil ve statek, ve kterém bydlela Popelka s macechou a sestrou Dorou.

Fotobody mají podobu dvou průsvitných panelů, na nichž jsou namalované kulisy. „Kulisy byly při natáčení v podstatě přilepené na samotný hrad. Na jednom panelu najdeme vjezdovou bránu a pavlač, z níž řídí macecha svou tvrz,“ popisuje místní kastelán Lukáš Bojčuk. „Druhý fotobod je umístěný v zadní části nádvoří, zde Popelka jede na koni Juráškovi. Skrz panel se zájemce vyfotí a na výsledném obrázku pak může třeba objímat macechu kolem ramen.“

Vznik fotobodů zaštiťuje Turistická oblast Pošumaví, zapsaný spolek. Jedná se o pilotní projekt, který by spolek chtěl v budoucnu rozšiřovat i do dalších míst, pokud o to bude mít veřejnost zájem. „Rádi bychom je instalovali i třeba na malé zámečky spravované soukromými majiteli a také do přírody. Cílem je ukázat, že Pošumaví má svůj půvab a najdeme v něm spoustu zajímavých míst, jež stojí za vidění,“ říká předseda spolku Ivo Šašek.

Oba fotobody, které jsou umístěny na Švihově, stály 114 tisíc korun. 50 tisíci korunami se na nich podílel Plzeňský kraj a po 32 tisících korun Národní památkový ústav prostřednictvím hradu Švihov a město Švihov. Poprvé si budou moci návštěvníci fotobody vyzkoušet v sobotu 16. prosince, kdy se otevře nádvoří hradu, a poté až na Velikonoce příštího roku.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio