Na svojšínském zámku

19. duben 2018

Svojšín je prastará obec a historické písemnosti uvádějí, že existuje odedávna. Čím je obec starší, tím bývá méně dostupných materiálů a vědomostí. Ve Svojšíně se jako datum založení dle první písemné zmínky dochoval rok 1175.

Nejznámější z rodů, který na Svojšíně vládl přes dvě staletí, byli Příchovští z Příchovic. Ale ani jim se nevyhnulo silné zadlužení paství a to pak muselo být prodáno ve veřejné dražbě. Po Josefu Janu, rytíři z Bigatto, se dědicem stal Antonín Karel Josef sv. pán z Juncker na Horní Hraničné a od té doby se píší vládci na Svojšíně: Junker – Bigattové. V roce 1945 byl zámek zabaven a na základě Benešových dekretů byli původní vlastníci vysídleni.

V období, kdy zámek vlastnil stát, ho využívali baráčníci, mateřská školka i okresní archiv. Zámku se ale nevyhnula ani doba chátrání, kdy mizelo i veškeré zámecké vybavení. Teprve po roce 1989 se blýsklo na lepší časy.  Obec Svojšín přemýšlela, co se zámkem udělá. Zastupitelé neriskovali jakékoliv pokusy pronájmu nebo prodeje soukromým osobám. A tak se postupně pustili do velké rekonstrukce a zároveň se snaží zámek neustále využívat. Opravené části jsou přístupné veřejnosti, konají se zde různé oslavy, příležitostné výstavy, koncerty, ale i svatby.

V současné době se ve Svojšíně mohou pochlubit i opraveným parkem, zámeckými zahradami a kavárnou. Zámek se stal živým organismem, je navštěvovaný a místními lidmi vnímaný jako „jejich zámek“. A tak se naplnili cíle, které si Svojšínští před lety dali. Místní, kteří zažili i dobu chátrání zámku, o tom mluví jako o malém zázraku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.