Nejlépe třídí odpad v Plzeňském kraji Štěnovice a Srní

16. listopad 2011

Štěnovice na jižním Plzeňsku a šumavské Srní jsou v Plzeňském kraji obcemi, kde se nejlépe třídí komunální odpad. Zvítězily v pátém ročníku krajské soutěže měst a obcí na podporu třídění My už třídit umíme! Vyhlásily ji opět Plzeňský kraj a společnost EKO-KOM ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou. Obě obce mají nejen vysoký průměr vytříděného odpadu na obyvatele, ale také uklizenou obec, dostatek nádob na tříděné odpady a nejlepší informovanost lidí.

Krajské soutěže se účastnily všechny obce zapojené do systému třídění odpadů, tedy 467 z pěti stovek obcí a měst kraje. Štěnovice vyhrály v kategorii nad 1000 obyvatel krajskou soutěž už počtvrté. Na druhém místě jsou obce Zbůch a Zruč-Senec. Mezi malými obcemi do tisíce zvítězila šumavské Srní, druhý skončil loňský vítěz Hamry na Šumavě, třetí jsou Dnešice na jižním Plzeňsku.

V množství vytříděného odpadu na občana vede tradičně Modrava, úspěšné jsou i jiné šumavské obce, kde průměr zvyšují i turisté. I když množství vytříděného odpadu na obyvatele je pro přední umístění důležité, není rozhodující. Hodnotí se kolem desítky kritérií, mimo jiné například to, jestli obec provozuje sběrný dvůr.

Plzeňský kraj byl loni druhým nejlepším krajem v třídění odpadů v České republice. Každý obyvatel kraje loni vytřídil 42,7 kilogramu odpadu, průměr České republiky je o více než sedm kilogramů nižší.

autor: lum
Spustit audio