Některé zlozvyky přispívají k bolestem zad

21. srpen 2017

Jedním z důvodů, proč někteří z nás chodí k lékaři, bývají bolesti zad. Přitom jejich spouštěčem jsou často každodenní a zdánlivě „bezvýznamné" věci.

Podle některých lékařů je to například špatná pozice při sledování televize. Když už u ní trávíme větší množství času, měli bychom například často měnit pozice, abychom nepřetěžovali některé svaly. Tím, že si sedneme jinak, se svaly a vazivové tkáně protáhnou a zrelaxují. Pokud sedíme vzpřímeně, je taky nutné, aby záda měla pevnou oporu. No a pro lidi s pohybovými problémy jsou vhodné vyšší sedačky s menší hloubkou.

Se sezením je problém obecně, protože řada lidí má sedavé zaměstnání, kde stráví několik hodin denně. Proto je důležité umět se správně posadit. Při sezení na židli u stolu by měly být široce rozkročené dolní končetiny a stehna mohou směřovat pod mírným úhlem dolů. Nohy by se měly dotýkat země, hlava by měla být v menším předklonu a pohled na monitor počítače by neměl směřovat dolů, ale co nejvíce před sebe. Pomůže taky občasné protažení nebo krátká procházka.

Záda trpí stále častěji. Neprospívá jim například časté používání mobilů nebo tabletů. To může způsobit bolesti pohybového aparátu zvané tabletové rameno nebo smskový krk. Taky dlouhodobé psychické zatížení nebo nevyřešené psychické problémy mohou působit bolesti v oblasti krční páteře a ramen. Zádům škodí i nadměrná klimatizace nebo špatný polštář. A u žen to může být i nevhodná podprsenka.

autoři: mkl , jik
Spustit audio