Nepříznivá reakce na očkování proti covid-19 se u dalších dávek nemusí opakovat

2. listopad 2021

Zájem o vakcinaci proti onemocnění covid-19 v posledních dvou týdnech rapidně stoupá. Lidé se registrují na třetí, posilující dávku, ale i na dávku první. Ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň odpovídala na dotazy spojené s očkováním MUDr. Daniela Fránová ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, pracoviště Plzeň, oddělení očkování a cestovní medicíny.

Co dělat, pokud se bojíme reakce na očkování proti koronaviru, nebo pokud se chystáme také na očkování proti chřipce? Jak dlouho nám v těle přetrvávají protilátky po prodělané nemoci? Na tyto a další otázky spojené s vakcinací proti onemocnění covid-19 se ptali posluchači ve vysílání MUDr. Daniely Fránové. Podle ní je ve všech očkovacích centrech v Plzeňském kraji nyní o vakcínu velký zájem, a to zejména v řadách seniorů.

Na očkování nechoďte s virózou

Většinou se v tomto období lidé registrují na třetí dávku očkování, přičemž doporučení, po jak dlouhé době po druhé dávce se objednat, se podle nových poznatků mění. „Nyní platí, že třetí dávkou se mají očkovat lidé po uplynutí šesti měsíců od dávky druhé,“ upřesnila lékařka. Dodala, že na možnost očkování třetí dávkou by měla upozornit SMS zpráva. Na očkování je podle MUDr. Fránové vhodné se předem objednat v rezervačním systému, ale všechna očkovací místa by měla vždy v pátek mezi 8. a 12. hodinou očkovat bez registrace.

Pozor by si ale lidé měli dát na svůj aktuální zdravotní stav a po viróze nebo infektu dýchacích cest si nechat pár dní na rekonvalescenci. Pokud se zároveň chystají také na očkování proti chřipce, je možné provést ho zároveň s očkováním proti koronaviru, jen je nutné dopředu zjistit, zda má pracoviště obě vakcíny k dispozici. Pokud ne, doporučuje MUDr. Fránová mezi těmito vakcínami dvoutýdenní interval.

Ošklivá reakce se nemusí opakovat

Řada lidí se ale obává reakce na očkování a zvažuje druhou nebo třetí dávku. Podle odbornice ale není pravidlem, že se nepříznivá reakce bude opakovat. „Je to velmi individuální. Reakce znamená, že očkovací látka se dostává do organismu, který už má nějakou odezvu na předchozí prožitou infekci, nebo předchozí očkování,“ vysvětlila.

Lidé by podle ní měli zvážit, zda by nepříjemná reakce na očkování byla horší, než případná nákaza. Ani u pacientů, kteří měli po první dávce reakci velmi silnou, tedy další dávky vakcíny nevylučuje. „Je možné se nechat naočkovat ve zdravotnickém zařízení, kde následuje několikahodinové pozorování a kde pacientovi případně poskytnou pomoc,“ informovala.

Jak je to s protilátkami?

S třetí dávkou očkování také váhají lidé, kteří v nedávné době koronavirus prodělali. Podle MUDr. Fránové jsou právě tito jedinci dobře chráněni proti další nákaze. „Podle informací, které odborníci mají v této situaci, by lidé měli být nejlépe chráněni před další recidivou onemocnění covidem tím, že jsou očkováni a prodělají onemocnění. Třetí dávka je ale vhodná i u nich, jen by stačila v delším intervalu, například osm až dvanáct měsíců po druhé dávce,“ upřesnila.

V případě onemocnění covid-19 je totiž podle lékařky složité interpretovat hladinu protilátek. „Protilátky zjišťujeme většinou u osob, které mají špatný zdravotní stav a musíme u nich očkování zvažovat. Testy nám totiž řeknou, zda jsou v těle protilátky, ale neřeknou, zda budou stačit jako ochrana proti nákaze a jak dlouho v těle přetrvají. Víme jen to, že u seniorů je pokles protilátek rychlejší,“ vysvětlila lékařka.

MUDr. Daniela Fránová očkování proti koronaviru doporučuje. „V prvním případě musíme myslet na své zdraví a teprve potom na usnadnění života třeba při cestování. Kromě svého zdraví je třeba myslet také na zdraví celé populace, které je ale dané právě proočkovaností proti jednotlivým nemocem. "Já to přirovnávám k mraveništi. To funguje jako celek, ale je závislé na práci každého jednotlivého mravenečka,“ uzavřela lékařka.

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio