O čtvrtou dávku očkování proti koronaviru už není takový zájem jako o dávky předchozí

5. srpen 2022 19:10, aktualizováno

Mobilní týmy v Plzeňském kraji znovu objíždějí domovy sociálních služeb, aby tam klienty naočkovali čtvrtou dávkou proti koronaviru. Třeba v Dobřanech ale není zájem tak velký jako při třetí dávce.

Domovy pro seniory nebo domy s pečovatelskou službou si zvou mobilní očkovací týmy, aby tam jejich klienty naočkovaly čtvrtou dávkou proti koronaviru. Jeden tým navštívil i Domov s poskytováním pečovatelské služby v Dobřanech na jižním Plzeňsku.

Zájem o očkování v tomto dobřanském domově klesá. O čtvrtou dávku je zatím nejnižší poptávka. „Celkově z 86 klientů má zájem o očkování čtvrtou dávkou 27 klientů,“ sdělila mluvčí Diakonie Západ Anika Stulíková. Senioři se nechávají naočkovat čtvrtou dávkou proto, že chtějí předejít riziku nákazy covidem.

Upadající zájem zaznamenali i jinde

EUC klinika naočkovala proti koronaviru kolem šesti zařízení. „Máme naočkováno nějakých 50–60 klientů v domovech pro seniory. Zájem je daleko menší než u posilujících třetích dávek,“ uvedl Ondřej Cvrk z EUC Kliniky Plzeň.

Očekává se, že by se zájem o očkování mohl zvednout s novou vakcínou, která by mohla přijít na podzim. Očkování provozují dva mobilní týmy EUC Kliniky. Operativně je však klinika schopna týmů vytvořit více.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio