Osamělé seniory a nevidomé propojují Návštěvy POTMĚ

2. prosinec 2022 17:06, aktualizováno

Nevidomí lidé na jedné straně, osamělí senioři na druhé. Projekt Návštěvy POTMĚ dokazuje, že si vzájemně dokážou pomoci a být si prospěšní.

Zůstat na stará kolena sám a nemít nikoho, s kým si popovídat. To je příběh mnoha seniorů. Cítit se v izolaci a zbytečný, tak si zase mohou připadat někteří hendikepovaní. Návštěvy POTMĚ propojují dva světy, v něčem odlišné, v lecčems stejné, a dávají dohromady parťáky, kteří si navzájem obohatí život. Autorem projektu je Nadační fond Českého rozhlasu, od roku 2019 už ho provozuje organizace Spolu s vámi.

Princip služby spočívá v tom, že nevidomí nebo slabozrací lidé navštěvují osamělé seniory – stejně jako Jaroslava Češková, jež se svým pejskem už tři roky dochází za paní Jarmilou. „Trpím genetickou oční vadou, která se mi projevila až v dospělosti, diagnózu mám určenou dvanáct let. Do Plzně za Jarmilou dojíždím autobusem a vlakem, je to zhruba dvouhodinová cesta, ale s pejskem to zvládám,“ popisuje Jaroslava.

Paní Jarmila si pravidelné návštěvy, při nichž dámy proberou novinky z domova i ze světa a vyprávějí si různé příběhy, pochvaluje. „Čas mi hned líp utíká, když se mám na co těšit,“ prozrazuje. Za tři roky se Jarmila a Jaroslava hodně sblížily a je mezi nimi kamarádský vztah. Dokonce spolu strávily týden na wellness pobytu v lázních.

Aktuálně navštěvuje seniory po celé České republice zhruba deset nevidomých nebo slabozrakých. Ti chodí nejen za lidmi domů, ale i do pobytových zařízení a stacionářů. Pořádají také osvětové workshopy o životě se zrakovým postižením.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio