Páteční kulturní echo

18. říjen 2013

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Mezinárodní hudební festival "Jazzfest" pokračuje v Karlových Varech. Dnešní koncert se odehraje v klubovém prostředí, kam jazz bezesporu patří. Zváni jste do Film Café a kina Drahomíra, kde se od 19 hodin budou střídat regionální kapely se zaměřením na jazz, blues a bluesrock.

Na jazz se můžete vypravit také v Sušici. Ve Smetanově sále od 19:30 koncertuje Jazzové sexteto, recitaci připojí Alfréd Strejček.

Kreyson vystoupí v kulturním domě Šeříkovka v Plzni. Těšit se můžete na největší hity skupiny i sólové tvorby Ladislava Křížka. Na koncertu bude také prezentováno nejnovější album Kreysonu "Návrat krále". V plzeňské Šeříkovce buďte ve 20 hodin.

„Sestup Orfeův" vás čeká ve Velkém divadle v Plzni. Autor Tennessee Williams děj zasadil do krutého prostředí puritánského amerického Jihu, kde naráží na odpor všechno nekonformní a osobité. Z pocitu osamění se tam rodí vášnivá touha po lásce, porozumění a vzájemném naslouchání. „Sestup Orfeův" uvádí plzeňské Velké divadlo v 19 hodin.

Nejen teenagery osloví americký muzikál „Footloose aneb Tanec není zločin", který má na programu Komorní divadlo v Plzni. Příběh přináší výpověď své generace, do podoby muzikálu ho stvořila trojice autorů Pitchford, Bobbie a Snow. V inscenaci režiséra Romana Meluzína se uplatňují především mladí sólisté plzeňského muzikálového souboru - dnes v 19 hodin v Komorním divadle.

„Vztahy na úrovni" rozkryjete v Karlovarském městském divadle. Komedii Edwarda Taylora ze zákulisí vysoké politiky nastudoval s herci Divadelní společnosti Háta Antonín Procházka. Milostný život mužů sedících na vlivných křeslech v Evropské obchodní komisi vám v divadle v Karlových Varech odhalí v 19:30. Hlavní role ztvárňují Lukáš Vaculík, Viktor Limr, Monika Absolonová a Kateřina Hrachovcová.

Mírně ztřeštěná situační komedie francouzského humoristy Francise Vebera „Blbec k večeři" vás rozesměje v Divadle Dialog. Úspěšný vydavatel se spolu se svými přáteli baví tím, že si na večeře zve nic netušící, předem vytipované blbce. Hříčkou osudu se však ocitne v rukou toho, kterého chtěl učinit středem všeobecného veselí. „Blbce k večeři" předvede v plzeňském Dialogu Ochotnický soubor Forbína Jistebnice - dnes od 20 hodin.

"Coco Chanel, cesta k úspěchu" - projekt Základní umělecké školy ve Františkových Lázních představí dnes večer její žáci v Divadle Boženy Němcové. Začátek je v 19 hodin.

Komentované prohlídky výstav děl Luďka Míška "Z atomu hmota z hmoty socha" a obrazů Jana Vyleťala "Geometrie neznámých světů" na dnešek nachystala Galerie města Plzně. Konají se od 17 hodin. Obě výstavy jsou pak v plzeňské městské galerii k vidění do 30. října.

Výstavu "Jakub Nepraš: Transmitter" můžete navštívit v Sokolově. Jejím těžištěm jsou velkoformátové abstrahované formy krajiny doplněné geometrickými linkami - všechny v pozoruhodné, pro autora typické barevné škále. Výstavu najdete v klášterním kostele svatého Antonína Paduánského do 1. listopadu.

„Oživení centrální oblasti Plzně" to je název výstavy, která probíhá v mázhauzu plzeňské radnice. Výstava potrvá do 24. října a je úvodem k veřejné diskuzi o možné podobě centrální oblasti Plzně.

Na hradě Švihov se bude hasit vápno jako ve středověku. Po 3 dny tam můžete být svědky tradičního postupu zpracování kusového vápna pro stavební účely. Dnes už téměř zapomenutá technika se používala ještě v nedávné minulosti, na Švihově ji bude provádět zkušený zednický mistr a své si k tomu řeknou chemik specialista a technolog záchrany památek - ode dneška do neděle vždy mezi 10. a 16. hodinou, vstup je zdarma. Akce "Hašení vápna" je pořádána v rámci projektu "(Ne)tušené souvislosti".

"Jak se čerti ukejchali" - loutkové představení pro děti dnes nabízí Kulturní dům Sokolovna v Sušici. Se svými ratolestmi tam můžete zamířit na 17. hodinu.

Spustit audio

Více z pořadu