Pečeme velikonoční nádivku, zdobíme kraslice, vyrábíme jarní dekorace
Hobby magazín speciál přináší nejen inspiraci na Velikonoce, ale také rady pro včelaře. Na své si přijdou i houbaři.
Modrá keramika ze Stříbra se pyšní certifikátem Místní výrobek ze západu Čech. Vzniká v dílně Markéty Koblenové a Petra Marka, kde natáčela Martina Sihelská.
Pokud je v současné době nutné přikrmit včely, už je nepřikrmujeme cukrovým roztokem, ale medocukrovým těstem. Merklínský včelař Michal Černý hovoří nejen o tom, ale také o dotacích Plzeňského kraje pro včelaře.
Recept na velikonoční nádivku s bohatým zastoupením bylinek jsme dostali od autorky květinových kuchařek Jany Vlkové. Kromě kopřiv do nádivky dává listy pampelišky, bršlici, kerblík, šťovík, česnek podivný a popenec.
Kraslice Marie Kučerové z Plzně jsou zdobené akrylem místo voskem. Každé slepičí vajíčko zdobila 1,5 až 2 hodiny, pštrosí i celý týden.
Nabízíme návod na jarní dekoraci v podobě králíčka z bambulek. Využijete na ni zbytky vlny na pletení, ideálně bílé.
Zveme k návštěvě webu Vlastivědného muzea dr. Hostaše v Klatovech. Najdete tam malý katalog fotografií a informací z výstavy s názvem Retro. Obsahuje i úryvky filmových hlášek a hitů z 60. až 80. let minulého století.
Kačenku českou a kačenku náprstkovitou popisuje mykolog Zdeněk Hájek. Jsou to jedny z našich prvních jedlých hub na jaře.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.