Pečeme velikonoční nádivku, zdobíme kraslice, vyrábíme jarní dekorace

Hobby magazín speciál přináší nejen inspiraci na Velikonoce, ale také rady pro včelaře. Na své si přijdou i houbaři.

Modrá keramika ze Stříbra se pyšní certifikátem Místní výrobek ze západu Čech. Vzniká v dílně Markéty Koblenové a Petra Marka, kde natáčela Martina Sihelská.

Pokud je v současné době nutné přikrmit včely, už je nepřikrmujeme cukrovým roztokem, ale medocukrovým těstem. Merklínský včelař Michal Černý hovoří nejen o tom, ale také o dotacích Plzeňského kraje pro včelaře.

Kraslice z pštrosího vejce, ozdobená Marií Kučerovou z Plzně

Recept na velikonoční nádivku s bohatým zastoupením bylinek jsme dostali od autorky květinových kuchařek Jany Vlkové. Kromě kopřiv do nádivky dává listy pampelišky, bršlici, kerblík, šťovík, česnek podivný a popenec.

Kraslice Marie Kučerové z Plzně jsou zdobené akrylem místo voskem. Každé slepičí vajíčko zdobila 1,5 až 2 hodiny, pštrosí i celý týden.

Nabízíme návod na jarní dekoraci v podobě králíčka z bambulek. Využijete na ni zbytky vlny na pletení, ideálně bílé.

Zveme k návštěvě webu Vlastivědného muzea dr. Hostaše v Klatovech. Najdete tam malý katalog fotografií a informací z výstavy s názvem Retro. Obsahuje i úryvky filmových hlášek a hitů z 60. až 80. let minulého století.

Kačenku českou a kačenku náprstkovitou popisuje mykolog Zdeněk Hájek. Jsou to jedny z našich prvních jedlých hub na jaře.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio