Pětašedesátiny Konrádyho dudácké muziky z Domažlic

6. březen 2020

Vzácné jubileum v letošním roce oslavuje jedna z nejznámějších chodských muzik – Konrádyho dudácká muzika z Domažlic. Založena byla v roce 1955 a od té doby nepřestává rozdávat radost s chodskými lidovými písničkami a dudáckou muzikou nejen u nás, ale i za hranicemi naší republiky.

U zrodu Konrádyho dudácké muziky v roce 1955 stáli dva dudáci – Antonín Konrády a Zdeněk Bláha. Výraznou osobností udávající tón muzicírování Konrádyovců byl téměř 40 let také Es klarinetista Vladimír Baier. Jakožto velký znalec chodské muziky dokázal napsat prakticky všechny partitury pro malou selskou muziku (klarinet, housle a dudy) i pro větší obsazení s kontrabasem a houslovou přiznávkou. Baierova schopnost improvizace také dávala kapele opravdový folklórní punc.

Konrádyovci za hranicemi

Konrádyho dudácká muzika pravidelně účinkovala a účinkuje i v zahraničí. Poprvé se tak stalo v roce 1957 na soutěžním Světovém festivalu mládeže v Moskvě, kde kapela získala zlatou medaili a dudácké duo (Antonín Konrády - Zdeněk Bláha) medaili stříbrnou. Od té doby se muzika představila v mnoha státech Evropy.

Muzikanti a zpěváci Konrádyho dudácké muziky z Domažlic byli také častými hosty v plzeňském studiu Českého rozhlasu, jejich snímky jsou dnes součástí bohatého rozhlasového folklorního archivu. Najdeme na nich širokou paletu písňových a tanečních typů – od milostných přes popěvky dokolečka až po tzv. „jukačky“. Dokumentují také úzkou spolupráci s nejlepšími krajovými zpěváky.

Konrádyho dudácká muzika v roce 2020

Ani po 65 letech vyhrávání na naší folklorní scéně neztrácejí Konrádyovci svoji popularitu. V posledních letech hrají ve složení: klarinety - Roman Kaas a Vlastimil Konrády, dudy – Antonín Konrády a Václav Švík, housle - Jaroslav Lucák a ke kontrabasu se nedávno postavil Jan Holoubek. Zpívají Lenka Turníková, Ivana Červená a Václav Švík.

autoři: Zdeněk Bláha , Michaela Vondráčková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.