Petr Nárožný: Děsím se toho, jakou budoucnost připravujeme dětem

12. listopad 2021

Herec Petr Nárožný převzal tento týden na filmovém festivalu pro děti a mládež Juniorfest Zlatou rafičku za celoživotní dílo. Ve vysílání Českého rozhlasu Plzeň pak vzpomínal třeba na svého kamaráda Pavla Bobka.

„Rád jsem dělal srandu, ale vnitřně zas takový srandista nejsem,“ přiznává oblíbený herec a bavič Petr Nárožný. „Asi bych si měl říct, že když si připadám zdravý, tak by mi to v mém věku mělo stačit. Ale když to vezmu obecně, kdybychom se dostali na politiku, tak tam už by to bylo daleko horší,“ říká a dodává: „Jsem vlastně smutnej mužskej, víc než jsem býval.“

Petr Nárožný se raduje ze svých vnuček, sedmiletých dvojčat. Občas ho ale trápí, jakou budoucnost jako společnost svým potomkům připravíme. „Když vidím, co se děje ve světě, co se děje v Evropě, tak mě to trápí." S vnučkami se herec rád učí, na rozdíl od doby, kdy byl tatínkem, je jako dědeček mnohem trpělivější. „To když byly děti malé, u učení jsem se vztekal, válel jsem se po koberci, trochu jsem připomínal Hitlera,“ popisuje v nadsázce.

Kamarádi z velkovýkrmen

Nárožný také zavzpomínal na svého dlouholetého přítele a kolegu, zpěváka Pavla Bobka. „Potkali jsme se, když jsem přišel z vojny, asi v roce 1963. Nastoupil jsem do Sdružení velkovýkrmen, sídlili jsme v Italské ulici a ve znaku jsme měli velkou prasečí hlavu,“ popisuje. Dalším parťákem ze Sdružení velkovýkrmen se stal Nárožnému rozhlasový moderátor Mirek Černý, který byl velkým propagátorem country hudby u nás. Přes něj se také dostal ke kapele Rangers, které dělal později konferenciéra.

Petr Nárožný

„Rangers byla parta dvacetiletých študáků ze strojařiny, až na Honzu Vančuru, ten se třikrát pokoušel o maturitu, snad nás neposlouchá,“ směje se herec. S kapelou sice Petr Nárožný vystupoval, ale nikdy nezpíval. Zpívá prý rád, ale ne hezky. „Moje maminka zpívala krásně, dokonce jsme společně zpívali operní party, ona Mařenku, já Jeníka. Pak mi odborníci řekli, že mám nejisté intonace. Takže já si myslím, že je to hezký, ale je to špatně,“ uvažuje.

V současné době mohou diváci vidět Petra Nárožného v seriálu Hvězdy nad hlavou. Je rád, že tvůrci seriálu opustili oblíbené prostředí detektivek, mrtvol, operování a ortopedie. Sám si oblíbil seriál Komínského metoda s Michaelem Douglasem. „Je to nádherně napsaný, zahraný, nasnímaný. Říkal jsem si, kterej bůh tohle napsal..."

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň