Pilsen Steel prodlouží odstávku až do konce roku

1. březen 2019 14:45

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel dnes výrobu neobnovily. Původně dvouměsíční odstávku firma po dohodě s odbory prodloužila do konce roku.

Podnik v lednu kvůli platební neschopnosti a dluhům podal soudu návrh na insolvenci. Stovky zaměstnanců tak zůstávají doma a pobírají náhradu mzdy. Rozhodnutí, že bude odstávka pokračovat, padlo na poslední chvíli. Vedení podniku se s odbory dohodlo až ve středu 27. února. Přesto se o prodloužení odstávky dozvěděli zřejmě všichni zaměstnanci, neboť do práce dnes nikdo z nich nenastoupil.

Ačkoliv má Pilsen Steel velké dluhy, vůči zaměstnancům zatím žádné závazky nemá, vyplatila jim i lednové mzdy. Zaměstnanci jsou teď doma za 75 procent náhrady mzdy, tak by to mělo pokračovat i dál po dobu odstávky. Odboráři doufají, že majitelé budou mít i nadále prostředky na to, aby zhruba 700 zaměstnancům mohli jejich náhrady vyplatit.

Odbory po vedení požadovaly prodloužení současné kolektivní smlouvy, která garantuje pracovníkům základní sociální jistoty a benefity. Smlouva měla končit 31. března a vedení firmy až dosud její prodloužení nechtělo podepsat. „Dohodli jsme se na prodloužení odstávky do konce prosince 2019 výměnou za prodloužení kolektivní smlouvy. Situace nás vůbec netěší, ale v té současné situaci jsme neměli moc manévrovacího prostoru," řekla předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková.

Pomoci zaměstnancům se rozhodl i Úřad práce

Proběhla už i první informativní schůzka s Úřadem práce, který nabídl, že ve firmě zřídí mobilní pracoviště. Zároveň zájemcům z řad zaměstnanců, bude přeposílat nabídky pracovních míst i různých rekvalifikací. To pro případ, že by se rozhodli v Pilsen Steel pracovní poměr ukončit a najít si jinou práci.

Podle insolvenčního rejstříku dluží Pilsen Steel více než stovce věřitelů přes pět miliard korun. Soud vyzval věřitele, aby se o své pohledávky přihlásili. Zatím se ozvalo zhruba 20 věřitelů, jejichž pohledávky jsou v řádech desítek či stovek tisíc, maximálně milionů korun. Novinkou je, že soud určil zvláštního insolvenčního správce, o insolvenci ale zatím nerozhodl.

Český rozhlas Plzeň kontaktoval vedení firmy Pilsen Steel, aby se k případu vyjádřila. Na zaslané dotazy ale zatím nikdo neodpověděl.

Pilsen Steel už v roce 2013 odvrátil konkurz a v roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. Vlastníkem stoprocentního obchodního podílu firmy je ruský podnikatel Igor Šamis. Podnik má zatím přerušené financování od banky VEB Kapital, dceřiné firmy ruské státní Vněšekonombanky.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související