Písničkami rozdává radost na jevišti, v nahrávkách i u dětských postýlek

1. prosinec 2015

Svým rovným a zvučným altem propůjčuje západočeským lidovým písním přesně to, co potřebují. S lidovými písničkami žije - často si je prozpěvuje, v intonaci hledá problematické tóny, znovu a znovu přemýšlí o jejich textech. Potkávat ji můžete coby sólistku hornobřízského souboru Úsměv i legendární Konrádyho dudácké muziky z Domažlic. To je zpěvačka Lenka Turníková.

Lenka Turníková (za svobodna Langová) je rodačka z Rokycan. Od mala byla členem rokycanského dětského folklorního souboru, kde nejen tančila, ale taky hrála na dudy a zpívala. Nejen na jevišti působila tak, jako by z ní vyzařovalo dětské sluníčko. Asi proto, že se ráda smála, i když ten úsměv byl tak trochu plachý. Rokycanským folklorním souborům pak zůstala věrná celých 25 let.


Lenka Turníková (roz. Langová, *1976)

1980-1989 Soubor písní a tanců Sluníčko, Rokycany
1989-2005 Soubor písní a tanců Rokytka, Rokycany
Od 2011 Folklorní soubor Úsměv, Horní Bříza
Od 2012 Konrádyho dudácká muzika, Domažlice

Jako dospělá se Lenka Turníková s rodinou přestěhovala do Třemošné, kde společně s manželem vychovává dva syny. Na první pohled na vás zapůsobí jako pilný, skromný a příjemný člověk. Často se prý ve vzpomínkách vrací do dětství, jako ke studánce čisté vody, pro potěchu ducha i srdce. A v lidových písních se pak snaží vyslovit všechno to, co do ní rodný kraj se štědrostí vložil.



Rehabilitační sestra s písničkou i pohlazením

Lidové písničky a muzika Lence Turníkové vyplňují téměř všechen volný čas. Přestože pracuje jako rehabilitační sestra a stará se o svoji rodinu, působí v současné době jako sólistka hornobřízského souboru Úsměv i Konrádyho dudácké muziky z Domažlic, kam ji přivedl Zdeněk Bláha.

Kromě toho pracuje i pro neziskovou organizaci „Šafrán dětem“, která se věnuje dětem vyrůstajícím mimo svoji biologickou rodinu a snaží se jim pomáhat zvládnout trauma z odloučení. Když vám Lenka začne líčit, jak s láskou pracuje s dětmi v kojeneckých ústavech, skoro se vám derou slzy do očí. I tady prý nejvíc pomáhá laskavé slovo, objetí, zpívání…

Na pódiu, v rozhlasovém studiu i u dětské postýlky

Ať už Lenka Turníková zpívá s lidovými muzikami na jevišti, natáčí v rozhlasovém studiu nebo těší miminka a batolátka v kojeneckých ústavech, cítíte hluboký prožitek. S ním zároveň vypovídá o lidských osudech, které každá lidová píseň v sobě ukrývá. Má přirozenou, do posledního slova srozumitelnou vokalizaci a stačí chvilka, abyste si její hlas zamilovali.

Zaposlouchejte se do Špalíčku lidových písní, který o zpěvačce Lence Turníkové připravil Zdeněk Bláha!

Záznam celého pořadu najdete pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

Zpěvačka Lenka Turníková s Konrádyho dudáckou muzikou z Domažlic
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.