Plzeňská zoo pokřtila Záhadu na ostrově lemurů

11. prosinec 2019 06:20

Zoologická a botanická zahrada města Plzně pokřtila novou knihu pohádek, básniček a ilustrací Záhada na ostrově lemurů. Po předchozích fotografických a faktografických publikacích vznikly unikátní příběhy a obrázky pro menší děti, inspirované plzeňskou zoo.

„Když sedím s fotoaparátem někdy u těch zvířat a čekám na správný okamžik, tak si představuji, jaký je jejich život v přírodě. V knize jsou příběhy inspirované naší zoologickou zahradou, naší prací, ale i skutečným životem zvířat ve volné přírodě,“ říká autorka pohádek Kateřina Misíková.

V knížce nechybí básničky, které napsal Martin Vobruba a za každým příběhem najdou čtenáři i vědomostní kvíz. „Když pracuji s dětmi, tak vždycky zkoumám otázkami, jestli si pamatují něco z toho, co jsem jim říkala. Takže jsme kvízové otázky zařadili i do této knihy. Je to trochu i pro rodiče. Po přečtení pohádky mohou zjistit, jak dítě poslouchalo. Na konci knížky jsou správné odpovědi,“ dodává Kateřina Misíková.

Ilustrace pocházejí z dílny malíře Františka Lopoura: „Hadi, ještěři nebo krokodýli jsou nároční na kreslení, ta jejich šupinatá kůže je složitá. Naopak nejraději dělám kočkovité šelmy, ty přímo miluji.“

Knihu vydalo nakladatelství NAVA a lze ji pořídit třeba v prodejně Suvenýry u lemura přímo v zoo Plzeň.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio