Plzeňský kraj zasáhla chřipková epidemie

23. únor 2018

Lidí marodících s chřipkami a akutními respiračními infekcemi v Plzeňském kraji opět přibylo. Je jich už skoro deset tisíc. Nemocnost v rámci hejtmanství tak překročila hranici chřipkové epidemie.

Česko se dál potýká s epidemií chřipky. Pacientů trpících touto chorobou nebo dalšími akutními respiračními infekcemi přibylo od minulého týdne také na území Plzeňského kraje. V regionu, kde žije kolem 580 tisíc obyvatel, aktuálně marodí bezmála deset tisíc lidí. Informaci potvrdila Krajská hygienická stanice v Plzni. Podle jejích údajů je v oblasti 1734 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Za hranici epidemie přitom hygienici považují už 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Řada nemocnic v regionu vyhlásila zákaz návštěv

Na aktuální situaci reagují postupně i nemocnice v Plzeňském kraji. Kvůli rostoucímu počtu akutních respiračních infekcí platí z preventivních důvodů od 9. února zákaz návštěv v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech na jižním Plzeňsku, od 12. února v nemocnicích následné péče v Horažďovicích na Klatovsku a v Plané na Tachovsku a od 14. února už také v Klatovské nemocnici.

Od soboty 17. února pak vyhlásila zákaz návštěv na všech odděleních i nemocnice Privamed v Plzni. Plzeňská fakultní nemocnice kvůli ochraně rizikových pacientů uzavřela 9. února pro návštěvy všechny části hematologicko-onkologického oddělení.

Nejhorší situace je v Plzni, nejlépe je na tom Domažlicko

Nemocnost za uplynulý týden stoupla ve třech ze sedmi okresů kraje. Největší nárůst hlásí Rokycansko, kde v porovnání s předchozím týdnem přibylo 45 procent nemocných. Největší pokles, o desetinu, pak naopak vykázalo Domažlicko. Stav epidemie aktuálně platí na Klatovsku, v Plzni, na jihu Plzeňska, na Rokycansku a také na Tachovsku.

Naprosto nejvíc nemocných je ale stále v nejlidnatějším okrese Plzeň-město. Během tohoto týdne tam přišlo k lékaři přes tři tisíce nemocných, v přepočtu kolem 1600 na 100 tisíc obyvatel. Nejméně nemocných i nejnižší nemocnost je na Domažlicku, kde marodí kolem osmi set lidí. To je bezmála 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio