Pomsta bývalého přítele vzala Martině Půtové zrak. Krásu uvnitř jí ale nesebrala

13. červenec 2020

Martině Půtové z Plzně se před sedmi lety změnil život. Její bývalý přítel jí neodpustil rozchod a pomstil se jí. Oslepla po tom, co jí polil kyselinou. V nemocnici pak několik dnů bojovala o život. Nakonec svůj boj vyhrála a dnes pomáhá ostatním lidem. Teď za to obdržela Cenu Olgy Havlové.

Člověk, který si podobnou tragédií neprošel, si jen těžko představí, jak velkou bolestí musí trpět člověk politý kyselinou. Martina Půtová kvůli tomu přišla o zrak, musela rehabilitovat a podstoupit také několik operací. Dlouho měla i psychické problémy. To vše ale zvládla a dnes v rámci mnoha projektů pomáhá druhým. Jde například o Návštěvy po tmě, Ježíškova vnoučata nebo projekt Burn Fighters, který spoluzaložila a který pomáhá lidem s popáleninami.

„Ta myšlenka vznikla, když jsem po popáleninovém zranění sama ležela v nemocnici. Hodně mi chyběly nejen informace, ale i někdo s kým bych mohla sdílet své strachy a obavy. Postupně jsme se setkala s fotografkou a dokumentaristou Jarmilou Štukovou, která je patronkou našeho projektu, a ta mě seznámila s druhou zakladatelkou Burn Fighters Simonou Rýdlovou, jež si také prošla popáleninovým úrazem. Když jsme se potom setkaly a mohly si vyměnit naše zkušenosti, bylo to pro mě hrozně fajn. Najednou jsem si nepřipadala sama, konečně tu byl někdo, kdo má podobný zážitek. Tak jsme si řekly, že založíme projekt, kde by lidé, kteří mají popáleniny, mohli najít informace, jak se o starat o jizvy, co na ně pomáhá nebo si jen přečíst naše příběhy, aby věděli, že když se jim stane něco podobného, že na to nejsou sami, a že ten život úrazem nekončí,“ popsala Martina Půtová.

Se srdcem na dlani pomáhá ostatním

Někteří lidé by se možná po podobném úrazu uzavřeli do sebe, mnoho z nás by se možná začalo litovat, Martina Půtová se ale rozhodla, že bude žít „normální“ život. „Když jsem přišla o zrak, cítila jsem, že potřebuji pracovat. První myšlenka byla, že budu chodit jako dobrovolník do nemocnic za pacienty, kteří už tam leží delší dobu. Budu si s nimi povídat, povzbuzovat je a podobně. Najednou se ale objevil projekt Návštěvy po tmě, který byl zaměřený na zrakově handicapované, takže jsem propojila to, že si chodím povídat se seniory a zároveň je to i má práce,“ vysvětlila Martina Půtová.

Například projekt „Návštěvy po tmě“ fungují tak, že lidé dochází za klienty do domovů pro seniory nebo do domácností. Podle Martiny Půtové jsou v Plzni čtyři domovy pro seniory, které jsou do projektu zapojené. „Já chodím do každého zařízení jednou týdně, kde mám určitý počet klientů. Někdy děláme i skupinové akce. Je to hodně individuální, podle toho, jak se klienti zrovna cítí. Někdy mám za dopoledne třeba i osm klientů, jindy zase jen dva,“ popsala Martina Půtová s tím, že za klienty chodí se svojí vodící fenkou Biankou, která je její velkou pomocnicí, a to hlavně venku na ulici, kde Martinu upozorňuje na případné problémy a nebezpečí.

A protože Martina Půtová žije naplno, tak má i řadu plánů do budoucna. „S projektem Burn Fighters bychom se chtěli rozšířit i do zahraničí. To bude ale ještě hodně práce. Plánujeme i preventivní popáleninovou kampaň a samozřejmě doufám, že se nám podaří úspěšně pokračovat v projektu Návštěvy po tmě. Přeji si, že kdyby vše bylo jako do teď, tak bych byla šťastná,“ uzavřela Martina Půtová.

autoři: Karolína Sedláková , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související