Postarejte se o vánoční stromek tak, aby vydržel co nejdéle
Budete mít stromek v květináči nebo řezaný? Jak smrček, jedličku či borovičku vybírat a jak se o ně postarat, aby dlouho vydržely? Radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.
S Martinem Havlíkem, šéfkuchařem Gourmet Clubu Bezejmenná a učitelem odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni na Borech vaříme jednoduše a lacino. Konfitujeme levné maso, které může v lednici vydržet i měsíc. Zkusíme i rijet – pomazánku z masa a domácí paštiku a připravuje silný vývar.
O posledním zimním zarybňování západočeských vod informuje Petr Dimitrov, technik Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni. Radí i s nákupem vánočních ryb a jejich zpracováním.
Zima se ohlásila. Přes 30 případů zamrzlých nebo prasklých vodoměrů zaznamenaly pracovníci plzeňské vodárny. Jak vodoměry před mrazy ochránit? Kdo zaplatí škody u prasklého vodoměru a také případný únik vody. Nejenom na tyto otázky odpovídá
mluvčí vodárny Dana Veselá a vedoucí odečtové služby Roman Moučka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.