Přijďte se bát! Boj dobra se zlem nabízí plzeňské Divadlo J. K. Tyla v podobě baletního provedení Sněhurky v původní verzi

26. únor 2020 06:40

Žádný Walt Disney, nýbrž bratři Grimmové. Na původní a strašidelnější verzi Sněhurky v baletním provedení láká Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Příběh podle původní knižní předlohy je určený nejen dětem.

Foto z baletního představení Sněhura v podání herců Divadla J. K. Tyla

„Sněhurku jsme pojali spíš podle původní verze bratří Grimmů a myslím si, že je dobré se hned na začátku oprostit od verze Walta Disneyho, která je samozřejmě nádherná a nám se všem strašně líbí, ale nechtěli jsme nic opakovat a ani by to nebylo žádoucí, takže jsme jeli trošičku po svém.“ Říká na úvod režisérka a choreografka Alena Pešková.

Foto z baletního představení Sněhura v podání herců Divadla J. K. Tyla

Ač je představení určeno primárně dětem, dospělí se podle Peškové nudit rozhodně nebudou. „Divadlo se nedělí na to pro děti a pro dospělé, ale na špatné a dobré. Já si myslím, že když je dobré divadlo pro děti, tak se vůbec dospělí nenudí a myslím si, že ani v tomhle případě se nebudou nudit.“

O duši Sněhurky bojuje od začátku představení dobro a zlo

Představitelka Sněhurky Charlotte Clementi znala od dětství dle svých slov tento notoricky známý příběh, s verzí bratří Grimmů se však seznámila až během studia své role v Divadle J. K. Tyla. Clementi přiznává, že tato verze je mnohem strašidelnější, nežli ta od Disneyho. Stále je zde však podle ní zřetelný boj dobra se zlem, což je poučné pro všechny napříč generacemi.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio