Prohlédněte si ojedinělou tvrz Bernartice díky Mezinárodnímu dni archeologie

14. říjen 2021 12:50, aktualizováno

Na třetí sobotu v říjnu připadá Mezinárodní den archeologie. Poprvé ho oslavili archeologové ve Spojených státech v roce 2011, ale během dvou let se stal celosvětovou záležitostí. U nás si ho připomínáme od roku 2014. Archeologové u této příležitosti seznamují veřejnost například s výzkumnými metodami a představují také různé cenné objevy. Speciální program připravilo Muzeum Českého lesa v Tachově.

Hlavní částí programu budou v sobotu 16. října komentované prohlídky tvrze v Bernarticích. „Návštěvníci se můžou těšit na malebný objekt dnešního zámečku, který se vyvinul ze středověké tvrze. Jednou z hlavních částí bude prohlídka tohoto objektu a dále ukázka odhalených archeologických situací, které tam provádíme společně s kolegou Martinem Loukotou v rámci předstihového výzkumu. Má odhalit nějaké situace před samotnými pracemi, jež tu budou příští rok probíhat. Samotná tvrz prochází rozsáhlou dlouhodobější rekonstrukcí. Návštěvníci se mohou těšit i na nalezené dobové předměty, které připodobní tehdejší život na tvrzi,“ uvedl vedoucí výzkumného oddělení tachovského muzea archeolog Jiří Chlevišťan.

V sobotu odpoledne pak bude následovat seminář zaměřený na práci s detektory kovů, která se uskuteční v Muzeu Českého lesa v Tachově. „Jedná se spíše o školení. Je to reakce na situaci, o které se v archeologii hodně diskutuje, a to zvyšující se počet hledačů kovů s detektory. Dá se říct, že je tato činnost, s ohledem na českou legislativu, za hranou zákona. Po vzoru některých institucí, protože tenhle trend je dost živelný a nedá se postihovat nějakými represemi, dochází k určité spolupráci s těmito hledači. Nabízíme jim možnost zapojit se do různých našich výzkumů a podobně. Toto školení je určeno právě těmto našim spolupracovníkům. Dá se ale využít i jako osvěta pro širokou veřejnost,“ vysvětlil Jiří Chlevišťan.

Na sobotní komentovanou prohlídku tvrze v Bernaticích je nutné registrovat se předem. Na přednášku zaměřenou na práci s detektory kovů je možné přijít bez registrace.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio