Radim Flender: Nad Šumavou svítá

22. květen 2022

Každý, kdo má rád Šumavu, si také o svém milovaném pohoří rád zazpívá. Písniček, které o ní byly napsány, kupodivu moc není. Jedna ale přibyla. Napsal ji kytarista a zpěvák Radim Flender, který má kořeny v Sušici.

Radim Flender je zpěvák a muzikálový herec, původně elektrikář. Dlouhá léta při svém zaměstnání technika přes eskalátory zpíval po různých akcích s kapelou, do toho psal písničky do šuplíku a občas někde vystoupil. „Nejvíc věcí mě napadá, když nemám zrovna dobré období, písničky mi pak diktuje nějaká múza, a já je jen zapisuju a pak třeba i brečím štěstím“ říká o sobě zpěvák a kytarista Radim Flender a pokračuje: „Pořádně muzicírovat jsem začal těsně po vojně, v roce 1994, kdy jsem s kolegou z práce začal objíždět hospody a festivaly a postupem času jsem začal skládat vlastní věci.

Radim Flender trávil každé prázdniny ve vesničce Janovice u Dlouhé Vsi u Sušice, jeho prarodiče pocházeli ze Sušice, maminka se narodila v Praze a i jeho táta je Pražák, je rodilý Žižkovák. Hlas Radima Flendera znáte z písničky Stanice svět, kterou nazpíval společně s Lucií Vondráčkovou. Najdete ji na albu Lucie Vondráčkové s názvem Růže, vyšlo v roce 2018. Stanice svět je vlastní píseň Radima Flendera a jeho šuplík nám, alespoň doufám, prozradí svá další tajemství, protože Radim Flender je melodický i textařský talent. Ostatně, zajděte si na něj, hraje v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni a v pražském divadle Kalich.

Radim Flender je rodilý Pražák s kořeny na Šumavě a jeho dalším úspěšným písničkovým dítětem je píseň s názvem Nad Šumavou svítá. A Radimovi můžeme ten text věřit, Šumavu totiž miluje.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio