Recept z rubriky Poradíme vám: bezinkový likér
podle nutriční specialistky paní Jaroslavy Kreuzbergové.
Suroviny:
- 2,5 l bezinkových kuliček
- 1 - 1,5 kg cukru
- 6 lžic silné kávy
- 1 litr vody
- 6 hřebíčků
- 1,5 lžičky skořice
- 1 citrón na plátky (bez kůry)
- 2 vanilkové cukry
- 0,5 l rumu (vodky)
Postup:
Bezinkové kuličky operme a rozmačkáme (nejlépe v odšťavovači), přidáme hřebíček, skořici, přilijte vodu a povaříme 20 minut. Přecedíme přes plátýnko a do šťávy přidáme cukr a znovu povaříme 20 minut. Přidáme vanilkový cukr, citrón a kávu. Směs znovu povaříme 5 minut. Přecedíme a šťávu necháme mírně zchladnout. Do zchladlé tekutiny přidejte rum nebo vodku, zamícháme a slijeme ji do lahví. Likér uskladníme v temnu a chladnu.
Varianta 2
Lžíci sušených bezinkových plodů zalijeme 5 lžícemi vlažné převařené vody a 1 lžící alkoholu (vodka, rum, slivovice, atd.). Necháme louhovat 24 hodin a po čajových lžičkách popíjíme asi každé 2 hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.