Recept z rubriky Poradíme vám: kořeněné hrušky
podle nutriční specialistky paní Jaroslavy Kreuzbergové.
Suroviny:
- 2 kg hrušek
- 0,5 l octa
- 0,25 l vody
- 500 g cukru
- skořice
- 80 g hořčičných semínek
- 5 dkg křenu
- 5 až 10 zrnek pepře
- 5 až 10 zrnek nového koření
Postup:
Oloupané hrušky po délce rozpůlíme a odjádříme. Ve vodě svaříme ocet (můžeme použít jablečný nebo vinný, který můžeme ochutit např. estragonem pro „zpikantnění“), cukr a skořici. V tomto nálevu povaříme hrušky, skoro doměkka. Vyndáme je a přendáme do velké sklenice, přidáme k nim očištěný a pokrájený křen, hořčičná semínka, pepř a nové koření. Celé to zalijeme nálevem, ve kterém jsme hrušky vařili. Vydáme však skořici, která by vše chuťově překryla. Sklenici zavřeme a uchováváme v chladnu.
Podáváme k pokrmům, nejlépe k masu, podobně jako sterilizovanou zeleninu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.